Necrologie

Altijd strijdbare programmamaker

Hedda van Gennep 1929-2017

Hedda van Gennep
Hedda van Gennep Foto Kippa/ANP

Hedda van Gennep leek onverwoestbaar. Tot haar tachtigste maakte ze nog documentaires in de strijdbare stijl die haar handelsmerk was. En daarna verrichtte ze in haar woonplaats Amsterdam nog vrijwilligerswerk voor vluchtelingen en armlastigen. Maar vrijdag is ze overleden, 88 jaar oud.

Een van haar laatste documentaires was De staat van ontkenning (2008), waarin ze de Nederlandse schuld aan de jodenvervolging – en de verwerking daarvan – vergeleek met die in Nederlands-Indië, Srebrenica en Irak. De film was dermate controversieel dat de opdrachtgever, de Joodse Omroep, die niet wilde uitzenden. Pas een jaar later kwam het er toch nog van, in de rubriek 2Doc, als coproductie van IKON en Human.

Hedda van Gennep begon na de oorlog als actrice, maar vond zichzelf niet goed genoeg. In de jaren vijftig belandde ze bij de AVRO-radio als medewerker van de wekelijkse vrouwenrubriek Avrodite. In 1968 trad ze als programmamaker in vaste dienst bij de VARA, waar ze ruim dertig jaar lang een groot aantal informatieve series en documentaires op haar naam zette. De bekendste waren de vrouwenrubriek Kijk haar en het seksprogramma Open en bloot (waarin het werkwoord neuken zijn Nederlandse tv-debuut maakte). Bij de VARA behoorde ze in die polemische jaren zeventig tot het linkse, activistische kamp. Of, zoals ze in De Groene zei: „Ik had de droom dat het anders moest kunnen, rechtvaardiger en eerlijker.”

Wegens bezuinigingen zette de VARA haar in 1987, op haar 58ste, op straat. Prompt ging Hedda van Gennep, getrouwd met de vooruitstrevende uitgever Rob van Gennep, als freelancer verder. In haar latere jaren legde ze onder meer eer in met de documentaire Elke stip = 10 joden, over de Amsterdamse plattegrond die tijdens de oorlog in opdracht van de bezetters door nijvere gemeenteambtenaren werd gemaakt om te laten zien in welke straten en wijken joden woonden. Ook in die film klonk de verontwaardiging door die Hedda van Gennep typeerde.