44 opvarenden

Heel Argentinië bidt voor verdwenen onderzeeër

In Argentinië wordt per uur de paniek en ongerustheid groter, nu al dagen geen contact meer is met een onderzeeër met aan boord 44 opvarenden. Woensdag viel het contact tussen de onderzeeboot en de Argentijnse autoriteiten plotseling stil, toen het schip zich zo’n 430 kilometer van de kust bevond.

Met hulp uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Chili en Peru is met boten en vliegtuigen een grootscheepse zoekactie begonnen naar de onderzeeër ARA San Juan.

Dit weekend kwamen er vanuit het gebied zeven oproepen binnen via satelliettelefoons. Onderzocht wordt of die vanuit de vermiste onderzeeboot kwamen. Met hulp van een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in satellietcommunicatie, worden ze nu geanalyseerd.

De ARA San Juan was onderweg van de zuidelijke marinebasis in Ushuaia naar havenstad Mar del Plata toen het contact verbroken werd.

De Argentijnse president Mauricio Macri maande via tv-optredens en op sociale media de bevolking tot kalmte en beloofde de familieleden van de bemanningsleden alles op alles te zetten om het schip te vinden.

Hevige stormen, regens en enorme hoge golven bemoeilijken de zoekactie. Volgens de marine hebben de bemanningsleden eten aan boord om meerdere dagen te overleven. Ongeruste familieleden verzamelden zich rondom de militaire basis waar de onderzeeboot aan wal ligt.

„We vragen alle Argentijnen om met ons te bidden, dat het schip blijft varen en ze gevonden worden”, zei Claudio Rodriguez, broer van een van de verdwenen bemanningsleden vol emotie bij het lokale nieuws.