250 euro boete geëist voor veroorzaken treinongeluk Winsum

Het OM eist 250 euro boete van de bestuurder van een melkauto die in november vorig jaar een ongeval veroorzaakte met een stoptrein.

Hulpdiensten bij ontspoorde stoptrein, na een botsing met een melkwagen op de spoorwegovergang bij Winsum.
Hulpdiensten bij ontspoorde stoptrein, na een botsing met een melkwagen op de spoorwegovergang bij Winsum. Foto Anjo de Haan/ANP

Van de chauffeur van de melkwagen die vorig jaar in botsing kwam met een trein is 250 euro boete geëist. Dat meldt het ANP maandag.

De man veroorzaakte volgens het Openbaar Ministerie in november 2016 een gevaarlijke situatie bij een onbewaakte spoorwegovergang in het Groningse Winsum. Hij verzuimde voorrang te geven toen hij de overweg moest oversteken en veroorzaakte een botsing met een Arriva-trein, die daardoor ontspoorde. Zeventien treinpassagiers raakten gewond.

De bestuurder van de melkwagen had zijn fout al eerder erkend. Hij verscheen maandag bij de kantonrechter voor de verkeersovertreding, de rechter doet op 4 december uitspraak.

Onveilige overwegen

Het ongeval met de melkauto zwengelde de discussie over onbewaakte spoorwegovergangen aan. In december besloot de Onderzoeksraad voor de Veiligheid het ongeval niet verder te onderzoeken, maar wel een programma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om de spoorwegovergangen veiliger te maken, te volgen.

Bij dezelfde overweg in Winsum hadden zich eerder al ongelukken voorgedaan. In 2014 en 2015 waren er dodelijke ongelukken.