‘Weinstein maakte geheime lijst om publicatie te voorkomen’

Producent Harvey Weinstein probeerde volgens The Observer zo informatie te verzamelen over de beschuldigingen van seksueel misbruik.

Foto Chris Pizzello/AP

De Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein heeft begin dit jaar een verwoede poging gedaan om te voorkomen dat beschuldigingen van seksueel misbruik naar buiten zouden komen. Daarbij zou hij een lijst hebben opgesteld met meer dan negentig namen om informatie te verzamelen over de beschuldigingen. Hij probeerde erachter te komen of deze mensen op de hoogte waren van de beschuldigingen en of ze met hun verhaal naar buiten zouden komen, aldus de zondagskrant The Observer.

Weinstein deelde de lijst uit aan een team dat hij had ingehuurd om verhalen over seksueel misbruik de kop in te drukken. De onderzoekers moesten informatie over de beschuldigingen verzamelen en doorspelen naar Weinstein en zijn advocaten.

De lijst bevat namen van 91 mensen die werkzaam zijn in de filmindustrie, zoals acteurs en producenten. Ook de naam van actrice Rose McGowan staat volgens The Observer op de lijst. McGowan was een van de eerste actrices die begin oktober Weinstein in The New York Times beschuldigde van seksueel misbruik.

Lees ook: Iedereen fluisterde over Weinstein, niemand sprak

Volgens The Observer is ongeveer de helft van de namen op de lijst roodgekleurd. Dit zou betekenen dat deze mensen als eerste moesten worden benaderd. Het is niet duidelijk of Weinstein deze mensen een geheimhoudingsovereenkomst wilde laten tekenen.

Weinstein ontkent alle beschuldigingen. Een woordvoerder van de producent zegt tegen The Observer: “Het is fictie om te suggereren dat mensen doelgericht zijn benaderd of zijn onderdrukt.”

Detectivebureau

Het verhaal van The Observer sluit aan bij een onthulling van The New Yorker twee weken geleden. Volgens het tijdschrift heeft Weinstein vorig jaar detectivebureaus Kroll en Black Cube ingehuurd om betrokkenen te intimideren en publicatie over de beschuldigingen tegen te houden. Volgens het tijdschrift deed een van de detectives zich voor als mensenrechtenadvocaat om op die manier informatie in te winnen van Rose McGowan.

Volgens The Observer zijn inmiddels meer dan vijftig vrouwen naar buiten gekomen met beschuldigingen over seksueel misbruik, verkrachting en intimidatie. Inmiddels is de openbaar aanklager van de staat New York begonnen met een onderzoek naar de beschuldigingen. In Londen en en Los Angeles is de politie ook een onderzoek gestart naar de aantijgingen.