Recensie

Thundercats hoge falsetto klinkt nooit gemaakt

Recensie Jameszoo bewees er perfect op elkaar te zijn ingespeeld. En Thundercat was vrijdag de headliner van het tiendaagse festival Super-Sonic Jazz in Amsterdam.

Jameszoo op Super Sonic Jazz Festival.
Jameszoo op Super Sonic Jazz Festival. Foto Isabel Janssen/Outsider.i

Jameszoo kan zich aanpassen aan ieder podium. Een maand geleden speelde hij zijn album Fool nog met het veertigkoppige Metropole Orkest in de Melkweg. Nu speelt hij het met een vijfkoppige band tijdens het nieuwe tiendaagse festival Super Sonic Jazz in Amsterdam. Richard Spaven drumt weer als geen ander, John Dykeman haalt op zijn sax uit tot bijna hysterische hoogtes. Vijf vrienden die perfect op elkaar zijn ingespeeld.

De nummers lijken een lange uitgesmeerde jamsessie die voortborduurt op het geraamte van een track. Je mist de kwetterende vogelgeluiden van het album, maar ‘Flu’ druipt van de funk dankzij de vet aangezette orgelloopjes van Niels Broos. En dan moet de grote ster van de avond nog komen.

Vingeracrobaat

Thundercat komt oprennen in een rood satijnen sportbroekje en paillettenjasje in regenboogkleuren dat hij prompt afwerpt na het nummer ‘Rabbot Ho’. De goofy grapjas en bassist in de buitencategorie zingt ‘Captain Stupido’ („I feel weird/ comb your hair/ brush your teeth”), het intro van zijn derde soloplaat Drunk, meteen loepzuiver. Zijn hoge falsetto klinkt nooit gemaakt. Ondanks zijn over the top outfits en roze dreads komt hij een stuk eerlijker en kwetsbaarder over dan tijdens het Transition festival, afgelopen april in Utrecht.

Lees een interview met Thundercat: ‘Ik wil oprecht zijn, zelfs als ik raar klink’

Het is ongelofelijk knap hoe hij met zijn ongekend snelle vingeracrobatiek de 23 (!) nummers tot leven brengt. De elektrische viool leidt soms af en vanwege de lengte zakt halverwege de show wat in. Maar als hij zijn geliefde videogames Dragon Ball Z en Mortal Combat bezingt in de up tempo nummers ‘Tokyo’ en ‘Friend Zone’, druipt de funk weer van deze geweldige performer, die danst vanuit zijn nek, wiebelend als een dashboardhondje.

Thundercat weet het publiek te betoveren met een psychedelische trip van muzikale invloeden en te ontroeren met ‘Them Changes’, een samenwerking met Flying Lotus, over de dood van hun vriend Austin Peralta. De gedragen afsluiter ‘Show You The Way’, zingt iedereen uit volle borst mee.