Ankara verbiedt LHBT-evenementen

In de Turkse hoofdstad zijn vanaf zondag alle LHBT-films, theatervoorstellingen, paneldiscussies, interviews en tentoonstellingen verboden.

Op de Duitse Ambassade in Turkije hangt een regenboogvlag om de LHBT-gemeenschap te steunen nadat woensdag een filmfestival werd verboden.
Op de Duitse Ambassade in Turkije hangt een regenboogvlag om de LHBT-gemeenschap te steunen nadat woensdag een filmfestival werd verboden. Foto Adem Altan/AFP

In de Turkse hoofdstad Ankara zijn vanaf zondag alle publieke vertoningen van LHBT-films, tentoonstellingen en theatervoorstellingen verboden. De gouverneur van de regio schrijft in een verklaring dat hij wil zorgen voor vrede en veiligheid in de stad, aldus persbureau Reuters.

Volgens de gouverneur zouden de evenementen voor vijandigheid kunnen zorgen tussen verschillende groepen. Hiermee zouden “gezondheid en moraliteit” in het geding komen. “Vanwege publieke gevoeligheid zijn de evenementen tot nader orde verboden,” schrijft de gouverneur in de verklaring.

Filmfestival verboden

Afgelopen woensdag werd op het laatste moment al een Duits LHBT-filmfestival in Ankara verboden. De dag voordat het filmfestival van start zou gaan, werd bekend dat het niet door mocht gaan. Oook hier was volgens het regiobestuur de publieke veiligheid in het geding.

Lees ook: Turkse homo weerbaar naar de Gay Pride

De afgelopen drie jaar werd ook de jaarlijkse Gay Pride verboden. Uit protest gingen activisten deze zomer in Istanbul de straat op. De politie pakte toen zeker 41 mensen op, onder wie 23 homorechtenactivisten.

De parade werd al sinds 2003 in Istanbul georganiseerd. In 2014, het laatste jaar dat de Gay Pride was toegestaan, liepen er zo’n 80.000 mensen mee.