Partij voor de Dieren wil niet meedoen aan links oppositieblok

Op haar congres hield de Partij voor de Dieren vast aan de eigen lijn. Compromissen? „Wij zijn daar niet van.”

Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren eerder dit jaar tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren eerder dit jaar tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Foto Evert-Jan Daniels/ANP

GroenLinks, PvdA en SP trekken hun eigen plan maar. De Partij voor de Dieren sluit zich niet aan bij het linkse oppositieblok in de Tweede Kamer. Dat zei fractievoorzitter Marianne Thieme zondag op het partijcongres in Amersfoort.

De Partij voor de Dieren steeg bij de Kamerverkiezingen in maart van twee naar vijf zetels, het ledental met een kwart naar 15.000. Met GroenLinks en Forum voor Democratie hoort de PvdD daarmee tot de snelste groeiers in politiek Nederland. „We zijn dit jaar harder dan ooit gegroeid”, zei fractievoorzitter Thieme in haar toespraak. „Maar groei is geen doel op zich. We willen geen ‘plofpartij’ worden.”

Ze onderstreepte in haar toespraak de eigenzinnigheid van haar partij. Aansluiting bij het linkse blok is volgens haar uit den boze. Oppositiepartijen geven immers door „aan elkaar hangende slappe compromissen” hun politieke eigenheid op, zei ze. „Wij zijn daar niet van.”

Diervriendelijk beleid

Compromisloosheid bepaalt ook de koers van de PvdD bij de komende raadsverkiezingen en college-onderhandelingen. Het congres stelde zondag het verkiezingsprogramma vast voor de achttien gemeenten waarin ze deelneemt. PvdD-fracties moeten daar straks onder meer intensieve veehouderijen en bont- en donsfokkerijen op alle mogelijke manieren dwarsbomen. Banden met vervuilende bedrijven moeten verbroken worden, gemeenten mogen alleen nog zaken doen met banken die milieubewust en diervriendelijk beleid voeren.

De PvdD wil lokale munten mogelijk maken om goederen en diensten te betalen. Ondergrondse CO2-opslag, zoals het kabinet wil, gaat er met de PvdD niet komen. En de partij gaat lokaal actie voeren tégen de sleepwet en vóór raadgevende referenda. Gemeentelijke herindelingen zijn zonder referendum uitgesloten, wat de PvdD betreft.

Zet de partij zich daarmee, net als in de landelijke politiek, lokaal bij voorbaat buitenspel? Nee, zegt de Amsterdamse fractievoorzitter Johnas van Lammeren. Hij zat de afgelopen vier jaar in zijn eentje voor de PvdD in de gemeenteraad, en deed daar evenmin mee aan linkse blokvorming. „Ik opereer solitair. Want we zoeken naar andere oplossingen dan de overige partijen,” zegt hij. „Ik sluit ook nooit deals. Ik kom wel met oplossingen. En als iemand dat geen goed idee vindt, wil ik het best nog een keer uitleggen.”