Mugabe afgezet als leider door regeringspartij

Emmerson Mnangagwa is voorlopig aangesteld als de nieuwe partijleider. Regeringspartij Zanu-PF kan nu de procedure beginnen om Mugabe af te zetten als president.

Foto Jekesai Njikizana/AFP

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe is zondag afgezet als partijleider van regeringspartij Zanu-PF. Dat hebben bronnen binnen de partij bevestigd, schrijft Reuters. Vicepresident Emmerson Mnangagwa, die onlangs door Mugabe werd ontslagen, is voorlopig aangesteld als partijleider.

Mugabe’s vrouw Grace (52), die aan de leiding stond van de vrouwenafdeling van Zanu-PF, is uit de partij gezet. Mnangagwa is ook naar voren geschoven als presidentskandidaat voor de Zimbabweaanse verkiezingen in 2018.

Zaterdag werd al duidelijk dat Mugabe waarschijnlijk zondag zou worden afgezet. Aan het begin van de vergadering van het centrale comité van Zanu-PF juichten partijleden over het voorstel om te stemmen over Mugabes positie.

Het lot van de Zimbabweaanse leider lijkt nu definitief te zijn bezegeld. Mugabe heeft van het centrale comité tot maandag 12.00 uur (lokale tijd) gekregen om af te treden als president. Anders begint de partij de dag erna met een afzetprocedure. Op vrijdag had Zanu-PF in een officiële verklaring de president opgeroepen om te vertrekken, maar Mugabe weigert zelf vooralsnog zijn verlies toe te geven.

Zorgen over mogelijk geweld

Vandaag onderhandelt de president met legerleiding van het land over zijn vertrek. Partijgenoten maken zich zorgen over mogelijk geweld als de 93-jarige Mugabe weigert af te treden. Chris Mutsvangwa, leider van een invloedrijke beweging van veteranen, zei volgens Reuters op zondag: “We zullen de mensenmassa’s terugbrengen [naar Mugabe, red.] en zij zullen hun werk doen.”

De invloedrijke politicus hoopt dat Mugabe het niet zo ver laat komen dat het leger het vuur moet openen op demonstranten om hem te beschermen. Mutsvangwa noemde de machtsovername van het leger eerder deze week “een bloedeloze bestraffing van groot machtsmisbruik”.

Lees ook: Leger Zimbabwe zet president Robert Mugabe (93) na 37 jaar opzij

Vredige demonstraties in Harare

Inmiddels is de jeugdorganisatie van Zanu-PF ook tegen Mugabe gekeerd. In een verklaring veroordeelde de groep de “plunderingen” van Zimbabwe door zijn bondgenoten en Grace Mugabe. De vrouw van Mugabe werd eerder vooral gesteund door jongere generaties maar is inmiddels in ongenade gevallen. Nadat bleek dat de president haar machtspositie veilig wilde stellen door vicepresident Mnangagwa te ontslaan, greep het leger in en pleegde de militaire leiding van Zimbabwe deze week de facto een staatsgreep.

Lees de reportage van NRC-correspondent Bram Vermeulen: Iets klopt er niet, aan het protest in Zimbabwe

Zaterdag gingen tienduizenden Zimbabweanen de straat op om van Mugabe te eisen dat hij opstapt. Het was voor het eerst in jaren dat op deze schaal gedemonstreerd werd in het land. Mensen waren euforisch over het einde van het Mugabe-tijdperk. Tegelijkertijd is inmiddels duidelijk geworden dat de zachte machtsovername van het leger deze week al veel langer gepland werd.