Mogelijk signalen vanuit vermiste Argentijnse onderzeeboot

De marine van Argentinië ontving meerdere oproepen, maar het lukte niet om verbinding te leggen. De ARA San Juan met 44 opvarenden is sinds woensdag vermist.

De ARA San Juan is al meerdere dagen vermist.
De ARA San Juan is al meerdere dagen vermist. Foto Reuters

De Argentijnse marine heeft zaterdag vermoedelijk signalen opgevangen van de onderzeeboot met 44 bemanningsleden die sinds woensdag vermist is. Autoriteiten ontvingen zeven keer oproepen van een satelliettelefoon, maar het lukte niet om verbinding te leggen.

De oproepen duurden tussen de 4 en 36 seconden en werden ontvangen tussen 10.52 en 15.42 uur (lokale tijd), schrijft de marine op Twitter. Het is niet zeker dat de oproepen ook komen van de vermiste Argentijnse onderzeeboot. De marine probeert de locatie waar het signaal vandaan kwam vast te stellen. Daarbij is volgens persbureau Reuters hulp ingeschakeld van een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is satellietcommunicatie.

Wanneer een onderzeeër problemen heeft onder water, kan de bemanning een baken naar de oppervlakte laten drijven om een satellietsignaal verspreiden. Het is echter onduidelijk wat er met de onderzeeër is gebeurd. Mogelijk heeft de boot simpelweg communicatieproblemen maar aangezien de ARA San Juan inmiddels al meer dan drie dagen vermist is, beginnen autoriteiten zich steeds meer zorgen te maken. Volgens de marine heeft de onderzeeboot voorraden om meerdere dagen te overleven.

Zoekactie uitgebreid

De ARA San Juan was onderweg vanaf de meest zuidelijke marinebasis van Argentinië in Ushuaia naar een basis in Mar del Plata en gaf het woensdag voor het laatst een locatie door. De onderzeeër bevond zich toen zo’n 430 kilometer van de kust. Wanneer er sprake is van een communicatieprobleem, moeten onderzeeërs volgens de Argentijnse marine normaal gesproken naar de oppervlakte komen.

De zoekactie in de zuidelijke Atlantische oceaan is inmiddels uitgebreid. President Mauricio Macri zei in een tweet dat het land “alle nationale en internationale middelen inzet om de onderzeeboot te vinden”. Meerdere buurlanden hebben hulp aangeboden. De Verenigde Staten hebben een onderzoeksschip van NASA en een marinevliegtuig gestuurd. Het Verenigd Koninkrijk zet een schip in dat normaal gesproken gebruikt wordt voor poolexpedities.

“We sluiten geen enkele hypothese uit”, stelde een woordvoerder van de Argentijnse marine eerder. Een zware storm bemoeilijkt echter de zoekactie van de onderzeeboot. Hoge golven en zware wind belemmeren het zicht en de marineonderzeeër is juist ontworpen om zo min mogelijk opgemerkt te worden op zee.

Opknapbeurt

De ARA San Juan werd in de jaren ’80 gebouwd in Duitsland. De onderzeeboot met diesel-elektrische aandrijving van het type TR-1700 heeft tussen 2007 en 2014 nog een grote opknapbeurt gekregen. Daarmee zou de onderzeeër nog dertig jaar operationeel moeten blijven.

Op de marinebasis in Mar del Plata, ten zuidoosten van de hoofdstad Buenos Aires, is dit weekend een mis gehouden met familie van de opvarenden. De Argentijnse paus Franciscus zei zaterdag te bidden voor het lot van de bemanning.