Het roofdier deelt de eerste klap uit

Wereldbeker schaatsen Sven Kramer won in Stavanger de tien kilometer, straks op de Spelen in Zuid-Korea zijn hoogste doel.

Sven Kramer won de tien kilometer in Stavanger in een baanrecord.
Sven Kramer won de tien kilometer in Stavanger in een baanrecord. Foto ERIK PASMAN/ANP

Die intens tevreden blik van Sven Kramer, toen hij in de laatste buitenbocht van de tien kilometer over zijn linkerschouder keek. Een roofdier dat zijn prooi Ted-Jan Bloemen na een wrede strijd kansloos zag spartelen in de binnenbocht. Tegenstander ‘gekild’, winst en baanrecord: 12.50,97. „Ik had voor mijn gevoel wel weer de macht”, sprak Kramer na afloop voor de camera van de NOS. „Als het echt moet gebeuren, op acht ronden voor het einde, is het nooit een zekerheidje. Maar ik kon hem mooi naar me toetrekken.”

Zomaar een zege op de tien kilometer voor Kramer zondag bij de wereldbeker in Stavanger? Niet dus. In de aanloop naar de Winterspelen van Pyeongchang in februari laat de 31-jarige Fries niets aan het toeval over. Drie keer goud wil hij naar eigen zeggen in Zuid-Korea. Op de vijf kilometer en ploegachtervolging, maar veel belangrijker: goud op de tien kilometer, de afstand waarop het al drie keer eerder niet lukte bij de Spelen. Voor torenhoge verwachtingen loopt hij niet weg. „Iedereen heeft het erover en het wordt fucking tough”, sprak Kramer in de aanloop naar het seizoen in Inzell. „Maar het moet wél.”

Draai om de oren

De tien kilometer in Stavanger was de eerste en meteen ook laatste internationale wedstrijd op de langste afstand tot de Spelen. Voor Kramer de gelegenheid om zeker te stellen dat hij bij de loting in Zuid-Korea in de laatste twee ritten wordt ingedeeld. Maar vooral: een uitgelezen kans om zijn tegenstanders alvast een draai om de oren te geven. De 12.38,89 waarmee hij vorig jaar bij de WK afstanden in de olympische Oval van Gangneung iedereen verpletterde, werd in Stavanger zaterdag nog beloond met de uitreiking van de Schaats-Oscar voor beste race van het afgelopen jaar.

Dit seizoen verliep tot nu toe moeizaam. Zijn ploeggenoten Patrick Roest en Douwe de Vries, die op de fiets en op de schaats het niveau van zijn trainingen mede bepalen, plaatsten zich bij de NK afstanden niet voor de eerste wereldbekerwedstrijden. In de ploeg van coach Jac Orie is ook Kjeld Nuis nog niet op het niveau waarmee hij vorig jaar wereldkampioen werd op de 1.000 en 1.500 meter. Orie besloot zijn hele team terug te trekken voor de wereldbeker in Salt Lake City van half december. Kramer zelf kampte met een verkoudheid, bedankte vorige week in Heerenveen voor de ploegachtervolging en de 1.500 meter, maar won wel afgetekend de vijf kilometer.

Belangrijke test

De tien kilometer in Stavanger gold als belangrijke test. Niet voor niets liet Kramer zondagochtend zijn vriend en oud-ploeggenoot Wouter Olde Heuvel speciaal naar Noorwegen overvliegen om zijn schaatsen te slijpen. „Ze waren scherp ja”, zei hij na afloop lachend over de hulp van de huidige trainer van de concurrerende ploeg Justlease. „Op echte vrienden kun je bouwen.” Controlfreak? „Zo nauw komt dat bij mij wel.”

Nadat de 45-jarige Claudia Pechstein in de Sørmarka Arena had verbaasd met winst op de vijf kilometer bij de vrouwen was de beurt aan Kramer. Tegenstander Bloemen, die onlangs Kramers baanrecord in Calgary verbeterde, vertrok als een raket. Kramer reageerde beheerst en versnelde na acht kilometer. In de voorlaatste ronde vocht Bloemen terug, maar tegen een slotronde van 29,5 had hij geen verweer. Met 12.52,64 was hij wel ruim sneller dan de nummers drie Erik-Jan Kooiman (12.57,13) en vier Jorrit Bergsma (13.01,24). „Hij heeft niet voor niets het wereldrecord”, sprak Kramer met respect voor Bloemen. Maar wel in de wetenschap dat hij de eerste klap had uitgedeeld.