Goud voor Nederlandse shorttracksters in Seoul

Het is de derde keer ooit dat de Nederlandse vrouwen wereldbekergoud winnen op de 3.000 meter aflossing.

Yara van Kerkhof (l) en Suzanne Schulting (r) zondag tijdens het WK shorttrack in Seoul.
Yara van Kerkhof (l) en Suzanne Schulting (r) zondag tijdens het WK shorttrack in Seoul. Foto Jung Yeon-Je/AFP

De Nederlandse relayvrouwen hebben zondag goud veroverd bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Seoul. Op de 3.000 meter aflossing wist de ploeg Rusland, Zuid-Korea en China achter zich te laten. De Nederlandse mannenploeg pakte zilver.

Het vrouwenkwartet bestaande uit Yara van Kerkhof, Rianne de Vries, Suzanne Schulting en Lara van Ruijven stevende eerst af op een bronzen medaille. Nadat Zuid-Korea en China met elkaar in gevecht raakten, kon Nederland kort voor het einde de leiding nemen en als eerste eindigen. Zuid-Korea won zilver, en omdat China werd gediskwalificeerd namen de Russen brons mee naar huis.

Het was de derde keer ooit dat de Nederlandse dames op de shorttrack goud veroverden bij een wereldbekerwedstrijd. Eerder dit jaar en in 2013 was de vrouwenploeg ook het sterkst. Zondag pakte Van Kerkhof verder als enige een individuele prijs met brons op de 1.000 meter.

Twitter avatar ISU_Speed ISU Speed Skating Audi ISU World Cup Short Track 2017/18 - Seoul
Ladies 3000m Relay Final
🥇NETHERLANDS @yaravkerkhof : “Before the ra… https://t.co/zw7rxgiKj4

Het mannenkwartet bestaande uit Sjinkie Knegt, Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat en Mark Prinsen moest op de 5.000 meter aflossing genoegen nemen met een tweede plaats. Gastland Zuid-Korea ging er met de gouden medaille vandoor.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel was Yara van Kerkhof abusievelijk niet genoemd als een van de vier schaatsers van het Nederlandse vrouwenkwartet.