‘Geen controle op vingerafdrukken in paspoort’

Dat meldt de NOS. Het is opmerkelijk, omdat het vanaf 2009 verplicht is vingerafdrukken af te staan en er regelmatig rechtszaken over gevoerd zijn.

Foto Robert Vos/ANP

Ondanks dat iedere Nederlander verplicht z’n vingerafdrukken moet afgeven voor een paspoort, worden de vingerafdrukken aan de grens nooit gecontroleerd. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS, dat navraag deed bij het ministerie van Justitie en Veiligheid en de marechaussee.

Er is na jaren eindelijk wel apparatuur aanwezig bij de marechaussee, onder meer op Schiphol, om de vingerafdrukken uit te kunnen lezen. Maar er is nog geen goedkeuring om die daadwerkelijk te gebruiken.

Volgens de NOS zijn er tientallen miljoenen euro’s uitgegeven aan het systeem. Er staan bij gemeentes in totaal zo’n 4.800 vingerafdrukscanners die 7.000 euro per stuk kosten.

De vingerafdrukken die op de chip van Nederlandse paspoorten staan, zijn in het buitenland ook niet uit te lezen. Er is een beveiligingssleutel nodig om dat te kunnen, maar die zijn aan geen enkel ander land gegeven. Andersom heeft Nederland ook van geen enkel ander land de veiligheidssleutel gekregen.

Sinds 2009 is het verplicht een vingerafdruk af te geven om een paspoort te kunnen krijgen. Dat is het gevolg van afspraken in EU-verband. De maatregel werd genomen in reactie op de aanslagen op het World Trade Center in New York in 2001. Het idee was dat mensen dan minder makkelijk op een paspoort konden reizen van iemand op wie ze uiterlijk erg lijken.

Raad van State

In de loop van de tijd zijn er veel tegenstanders van de vingerafdruk in het paspoort geweest. Er zijn regelmatig rechtszaken gevoerd door burgers die het afgeven van hun vingerafdrukken als inbreuk op hun privacy beschouwden.

Vorig jaar oordeelde de Raad van State echter dat het toch verplicht is een vingerafdruk af te staan. Een aantal burgers had een zaak aangespannen tegen hun burgemeesters omdat die weigerden hen een paspoort te verstrekken als ze geen vingerafdrukken zouden laten afnemen.