FDP trekt stekker uit Duitse coalitiebesprekingen

“Het is beter niet te regeren, dan verkeerd te regeren”, liet partijvoorzitter Christian Lindner van de liberale FDP in de nacht van zondag op maandag weten.

Horst Seehofer (CSU) en Angela Merkel (CDU) tijdens de laatste onderhandelingsdag op 19 november 2017 over de Jamaica-coalitie.
Horst Seehofer (CSU) en Angela Merkel (CDU) tijdens de laatste onderhandelingsdag op 19 november 2017 over de Jamaica-coalitie. Foto: Christian Bruna/EPA

De gesprekken over een Jamaica-coalitie in Duitsland zijn definitief mislukt. De liberale FDP stapt uit de onderhandelingen, liet de partij in de nacht van zondag op maandag weten.

De FDP heeft een maand moeizaam onderhandeld met de CDU van Angela Merkel, de CSU en de Groenen over een nieuwe regering, maar trekt nu de stekker eruit: “Het is beter niet te regeren, dan verkeerd te regeren”, lichtte partijvoorzitter Christian Lindner van de FDP toe.

De partijen hadden een zelfgesteld ultimatum voor 18.00 uur zondagavond al laten verlopen zonder dat er een akkoord werd gemeld. Het is nu twijfelachtig of Angela Merkel nog een vierde ambtstermijn haalt, schrijft correspondent Juurd Eijsvoogel.

De grootste twistpunten waren het klimaatbeleid, de vluchtelingenpolitiek en een belastingplan om deelstaten in het oosten te helpen. Met de Groenen aan de ene kant en de conservatieve CSU en de FDP aan de andere kant bleek het uiteindelijk onmogelijk compromissen te sluiten op die gevoelige thema’s.

Merkel zei ‘s nachts na het definitieve klappen van de onderhandelingen dat ze president Frank-Walter Steinmeier gaat informeren over de situatie: “Het is een dag om eens goed na te denken over hoe het verder moet in Duitsland.”

‘Niet fatsoenlijk van de FDP’

CDU-politica Julia Klöckner liet via Twitter weten het niet erg chique te vinden van de FDP om op eigen houtje het klappen van de onderhandelingen naar buiten te brengen: “Het was fatsoenlijk geweest als alle partijvoorzitters samen de breuk hadden kunnen aankondigen.”

Er werd in Duitsland gesproken over een Jamaica-coalitie vanwege de kleuren van de onderhandelende partijen: zwart, geel en groen, net als de vlag van Jamaica. Een echt alternatief voor deze coalitie is er niet, omdat de sociaaldemocratische SPD weigert mee te regeren. Wat rest is een minderheidsregering of nieuwe verkiezingen.