Brad Jones redt geen punten meer

Feyenoord Feyenoord verspeelde weer punten, nu tegen VVV. Brad Jones ging opnieuw niet vrijuit bij een goal. Wordt het tijd voor Kenneth Vermeer?

Brad Jones (hier met nummer 25) kreeg zaterdag een steunbetuiging van het Feyenoord-publiek in het duel met VVV-Venlo. Jones en zijn vrouw verloren zes jaar geleden hun zesjarige zoontje Luca.
Brad Jones (hier met nummer 25) kreeg zaterdag een steunbetuiging van het Feyenoord-publiek in het duel met VVV-Venlo. Jones en zijn vrouw verloren zes jaar geleden hun zesjarige zoontje Luca. Foto ANP Pro Shots

Ed de Goeij, oud-doelman bij Feyenoord, staat zaterdagavond in spijkerbroek en Adidas-hardloopschoenen in de persruimte van de Kuip te kijken naar het Fox Sports-programma De Eretribune. Feyenoord tegen VVV-Venlo is net geëindigd in 1-1. Bij de herhaling van een kans van middenvelder Tonny Vilhena, wiens schot op de linkerarm van keeper Lars Unnerstall ketst, zegt De Goeij. „Je moet laag in de verre hoek schieten, is altijd een goal.”

Analyticus Hugo Borst begint in het programma over Feyenoord-doelman Brad Jones, die niet vrijuit gaat bij de goal kort voor tijd. Borst oppert om reservekeeper Kenneth Vermeer door te schuiven. De Goeij, die in de jaren negentig zeven seizoenen bij Feyenoord speelde, kijkt het zwijgend aan. „Ik heb een voorkeur, maar daar ik doe geen uitspraken over.”

Brad Jones is een van de spelers die symbool staan voor het verval bij Feyenoord. De titelverdediger staat zevende, met veertien punten achterstand op koploper PSV. De laatste thuiszege in de competitie dateert van 28 augustus. Vorig seizoen was Jones een zekerheid, nu allerminst. Halfslachtig ingrijpen op een afstandsschot tegen Napoli, een blunder tegen NAC, weifelend tegen Ajax, grabbelend tegen ADO Den Haag. Brad lijkt Brad niet meer. Hij redt geen punten meer.

Feyenoord haalde hem vorig jaar transfervrij toen Vermeer zwaar geblesseerd raakte, na een tip van Dirk Kuijt die Jones kende uit zijn periode bij Liverpool. Uitstekende zet, zo bleek. Jones blonk uit, bepaalde mede de hiërarchie in de kleedkamer, had een groot aandeel in de landstitel, waarna deze zomer zijn contract met twee jaar werd verlengd.

Sympathieke Aussie

Jones (35) – sympathieke Aussie met de looks van een surfdude – was niet meer weg te denken. ‘Het fundament van Feyenoord’, kopte de Volkskrant een jaar geleden. In mei bedankte hij voor een uitnodiging van de nationale ploeg van Australië, die zich onlangs plaatste voor het WK. Het tekende zijn veranderende status, van bankzitter bij tal van (kleinere) clubs tot een doelman op wie je kon rekenen, ook als starter.

Tot dit seizoen. In een analyse constateerde Voetbal International afgelopen week dat de Feyenoord-verdediging van alle ploegen in de eredivisie als beste de aanval van de tegenstander bedwingt: ze krijgen de minste scoringspogingen en de minste schoten op doel tegen. VI stelde vast dat „het probleem van de tegengoals ergens anders ligt”. Lees: Brad Jones.

In de eredivisie resulteerden vier van de laatste zeven schoten op doel van de tegenstander in een goal, meldde databureau Opta Sports. Ofwel: Jones laat de laatste weken meer ballen door dan dat hij er tegenhoudt. Met een zestiende plek staat hij laag in de doelmannen-ranking van de officiële eredivisiesite, met gemiddeld twee reddingen per duel.

Lichtjes in de Kuip

De persoonlijke tragedie rond Jones is bekend; het verlies van zijn kind in zijn tijd bij Liverpool. Indrukwekkend is de twaalfde minuut in de Kuip zaterdag, zes jaar nadat het zesjarige zoontje van Jones en zijn vrouw overleed aan leukemie. Duizenden lichtjes worden getoond, het ‘You’ll Never Walk Alone’ klinkt zachtjes, als Jones alleen voor zijn doel staat.

„Het was onmogelijk om al die lichtjes niet te zien. Mijn vrouw zat ook in het stadion en deze steun en support is voor ons heel fijn”, zegt Jones op de clubsite. Hij is niet beschikbaar voor de pers.

Hij heeft een rustige avond, krijgt geen bal, 86 minuten lang. Dan, de enige hoekschop voor VVV: Clint Leemans neemt hem, de bal draait ver van de goal af, waar Damian van Bruggen op een meter of twintig van het doel uithaalt met een dropkick, buitenkant rechts met de curve van een banaan. De bal lijkt Sven van Beek nog licht te raken, twee VVV-spelers staan enkele meters voor de keeper precies in de baan van het schot en duiken net op tijd naar beneden. Jones ziet het in een split second, probeert zijn linkerhand er nog tegen te zetten, maar zijn reflex is te laat en mist kracht en overtuiging: 1-1.

Je kunt je niet meer dan rot voelen. Hij krijgt één bal op goal, en die gaat erin.

Ed de Goeij, oud-doelman bij Feyenoord

Toch weer zo’n moment van twijfel bij Jones. „Hij zag hem heel laat aankomen waardoor hij pas laat kan reageren”, zegt De Goeij. „Dit kun je hem niet echt aanrekenen. Wat wel zo is: hij speelt niet zo goed als vorig jaar. Maar ja, dat is bij meerdere. Het is wel zo: als een keeper niet 100 procent speelt, dan kun je fouten maken.”

De Goeij wijst op de desorganisatie bij de goal. Dat is de verantwoordelijkheid van een doelman, hij moet de defensie goed neerzetten. VVV oefende op deze variant, Vito van Crooij zou hem op Leemans geven. Tot er vrijdag opeens een camera verscheen op de training – pottenkijkers van Feyenoord, dachten ze in Venlo. Coach Maurice Steijn gooide het om en besloot Van Bruggen aan te wijzen. Het geheime wapen. „Hij kwam niet eens heel lekker, maar ik dacht: ik neem hem maar gewoon”, zegt Van Bruggen, die wordt gehuurd van PSV. Het is zijn eerste eredivisiegoal.

Vaste driehoek is niet meer

De ingestudeerde corner is vooraf besproken bij Feyenoord. „We wisten het”, zegt coach Giovanni van Bronckhorst. „Het is een corner die VVV altijd probeert.” Toch gaat het defensief mis. Van Bruggen kan vrij schieten, Jean-Paul Boëtius gaat er half in. Van Bronckhorst: „Zo’n schot moet je met alles wat je in je hebt blokken.”

Terug naar Jones. Hij mist zijn vaste makkers in de defensie, de geblesseerde Jan-Arie van der Heijden en Eric Botteghin. Zij vormden de driehoek van het kampioensteam. Wat je kunt constateren: Jones is minder gaan keepen sinds het duo wegviel.

Het interessante aan Jones is: je leest niet aan hem af dat hij lijdt onder de mindere sportieve periode. Bij persmomenten, bij zijn opkomst, in alles lijkt hij zijn zaken onder controle te hebben. Na de fout tegen NAC, waarbij hij een bal inleverde waaruit werd gescoord, zei hij voor de camera, koel en met voorzichtige lach: „Dat is het leven van een doelman.”

Vermeer keerde begin vorige week terug op het trainingsveld na een enkelblessure. Van Bronckhorst liet eerder deze maand weten vast te houden aan Jones. De vraag is: voor hoelang?