PEC is beter, maar PSV wint in blessuretijd: 0-1

De voorsprong op Ajax blijft acht punten. Verder won AZ van Roda, versloeg Utrecht Excelsior, verloor Vitesse van Groningen en won ADO van Heracles.

Ryan Thomas (l., PEC) in duel met Joshua Brenet (r., PSV)
Ryan Thomas (l., PEC) in duel met Joshua Brenet (r., PSV) Foto ANP

Koploper PSV heeft in de laatste minuut van de blessuretijd drie punten veiliggesteld in Zwolle. De wedstrijd leek op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen, maar Zwolle capituleerde na een hele wedstrijd beter te zijn geweest. Het verschil tussen koploper PSV en Ajax, dat zaterdag verpletterend uithaalde tegen NAC, blijft daarom acht punten.

Het was PEC dat het initiatief nam in de openingsfase. Dat leidde tot een paar kleine kansjes. Na ruim twintig minuten kantelde het spelbeeld. Luuk de Jong bleek echter niet scherp genoeg om PSV op voorsprong te zetten.

De tweede helft begon zoals de eerste, met een sterker PEC. Philippe Sandler was dichtbij een goal met een vrije trap, Youness Mokhtar met een schot van net buiten de zestien.

PSV bleek in tegenstelling tot de eerste helft niet in staat om PEC onder druk te zetten. Het beste van het spel kwam van Zwolse kant. De nummer drie van de eredivisie maakte dan ook veel meer aanspraak op de overwinning dan de koploper.

Toch was het PSV dat aan het langste eind trok. Een intikker van verdediger Isimat-Mirin in de 93ste minuut was het enige concrete wapenfeit van PSV in de wedstrijd. Het was echter genoeg voor de overwinning. Zwolle zakt door de nederlaag naar de vierde plek.

Roda JC - AZ

AZ heeft met moeite hekkensluiter Roda JC weten te verslaan. In Limburg wonnen de Alkmaarders met 0-1, dankzij een doelpunt in de 84ste minuut.

In de eerste helft kreeg AZ een paar goede kansen om op voorsprong te komen. Spits Fred Friday schoot in het zijnet, Guus Til raakte de paal.

Ook in de tweede helft was het veldoverwicht voor AZ. Opnieuw werden er hele en halve kansen gemist, maar ook Roda begon aan te dringen. Mario Engels kregen twee grote kansen, die niet eindigden in een goal.

Uiteindelijk duurde het tot de 84ste minuut totdat er wel een doelpunt werd gescoord. Mats Seuntjens reageerde op een geblokkeerd schot van Alireza Jahanbakhsh en de rebound vloog erin.

Door de overwinning komt AZ in punten op gelijke hoogte met Ajax. De Amsterdammers hebben een veel beter doelsaldo, waardoor AZ na twaalf speelrondes derde staat.

FC Utrecht - Excelsior

FC Utrecht had in de Galgenwaard een makkelijk middagje tegen Excelsior. De Rotterdammers kwamen er geen moment aan te pas. Het werd 3-1 voor Utrecht.

Al in de achtste minuut was het raak. Utrecht profiteerde van een combinatie van slecht uitverdedigen en matige communicatie tussen de keeper en verdediging van Excelsior. Cyril Dessers kon daarom vanaf de rand van de zestien in een leeg Excelsior-doel schieten.

Na rust zorgden Yassin Ayoub (schitterend afstandsschot) en Willem Janssen (kopbal) voor de 2-0 en 3-0. Een minuut voor tijd redde El Azzouzi de Rotterdamse eer.

Utrecht gaat door de overwinning Excelsior, Heerenveen en Vitesse voorbij en staat nu vijfde.

FC Groningen - Vitesse

Door een nederlaag tegen FC Groningen verliest Vitesse de aansluiting met de top in de eredivisie. In de Euroborg werd het na een spectaculaire tweede helft 4-2.

Een duidelijk betere partij was in het begin niet aan te wijzen. Dat er een portie geluk nodig was voor de eerste goal van de wedstrijd, was daarom ook niet verrassend.

De Kosovaarse Vitesse-rechtsbuiten Rashica flitste in de 32e minuut richting achterlijn en gaf de bal voor op de vrijstaande Bruns. Zijn matige inzet zou normaal gesproken voorlangs gegaan zijn, ware het niet dat Kasper Larsen van Groningen de bal bij het wegwerken totaal verkeerd raakte. Via de lat verdween de bal achter z’n eigen doelman.

Ook voor de gelijkmaker had de scorende ploeg hulp nodig van de tegenpartij. Vitesse-rechtsback Fankaty Dabo maakte een schitterend doelpunt. Helaas voor zijn ploeg was het echter zijn eigen doelman die hij met een boogbal vanaf 35 meter verschalkte.

Vitesse zette de situatie razendsnel recht. Opnieuw was de schlemiel aan Groningen-kant Kasper Larsen. Hij veroorzaakte een penalty die Tim Matavz benutte. Maar ook FC Groningen reageerde scherp. Drie minuten na de 1-2 schoot Idrissi beheerst de 2-2 binnen na een voorzet van Van Nieff.

Groningen zette door en kreeg meerdere kansen. Een lange voorzet van Bacuna werd in de 78e minuut door Mimoun Mahi prachtig verwerkt tot een doelpunt. Van Weert scoorde vier minuten later het vierde doelpunt voor Groningen.

Vitesse blijft door de nederlaag op negentien punten staan en zakt naar de zesde plek. Voor FC Groningen zijn de drie punten zeer welkom. De ploeg stijgt naar de dertiende plaats en heeft twaalf punten.

ADO - Heracles

ADO Den Haag heeft zondag thuis met 4-1 van Heracles Almelo gewonnen. Dankzij de winst is de club opgeschoven naar de tiende plek in de eredivisie. Heracles Almelo zakte juist naar de elfde plek.

Twitter avatar ADODenHaag ADO Den Haag 🔰 ADO Den Haag wint met 4-1 van Heracles Almelo 💪 De goals waren van Lorenzen, El Khayati, Johnsen en Hooi! #ADOher https://t.co/qUFb305Wc2

Vroeg in de wedstrijd kwam Heracles op voorsprong. Reuven Niemeijer maakte binnen tien minuten het eerste doelpunt. Na twintig minuten scoorde Melvyn Lorenzen voor ADO de gelijkmaker. De teams gingen met gelijke stand de rust in.

In het laatste kwartier wist ADO de wedstrijd te beslissen. Abdenasser El Khayati bracht ADO op 2-1, Bjørn Johnsen scoorde de 3-1 en in de laatste minuut maakte Elson Hooi de 4-1.