‘Mugabe wordt zondag afgezet door regeringspartij’

De ZANU-PF houdt zondag een speciale vergadering. President Mugabe zou zondag opnieuw met de legertop in gesprek gaan over zijn vertrek.

Duizenden mensen zijn zaterdag in Zimbabwe de straat opgegaan om Mugabe op te roepen te vertrekken en het leger te steunen.
Duizenden mensen zijn zaterdag in Zimbabwe de straat opgegaan om Mugabe op te roepen te vertrekken en het leger te steunen. Foto Tony Karumba/AFP

De Zimbabweaanse regeringspartij ZANU-PF houdt zondag een speciale vergadering om Robert Mugabe af te zetten als leider van de partij. Dat hebben twee partijbronnen gemeld aan persbureau Reuters. De ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa zou dan weer in zijn ambt worden hersteld. Bovendien zou Mugabe’s vrouw Grace worden ontheven uit haar functie als leider van de vrouwenafdeling van ZANU-PF.

Vrijdag riep regeringspartij ZANU-PF Mugabe al op om af te treden als staatshoofd. Voor zover bekend weigert de president dit vooralsnog, ook al is het inmiddels duidelijk dat hij de macht in het land kwijt is. De staatstelevisie in Zimbabwe meldde zaterdagavond dat Mugabe zondag voor de tweede keer met de legerleiding spreekt over zijn vertrek.

Lees ook dit achtergrondstuk van NRC-correspondent Bram Vermeulen: Zimbabweanen houden historisch protest – en legitimeren de coup

Volgens Reuters vertrok zaterdag een colonne auto’s bij het privéverblijf van Mugabe. Het is niet duidelijk of de president zijn woning nu heeft verlaten. Bronnen binnen de veiligheidsdienst ontkennen dit in elk geval. Mugabe werd eerder deze week onder huisarrest geplaatst in zijn privéwoning in hoofdstad Harare.

Eerste grote demonstratie

Het nieuws over de speciale vergadering van ZANU-PF volgt op een massaal protest in Zimbabwe: tienduizenden mensen gingen zaterdag in Harare de straat op om het vertrek van president Mugabe te eisen. Het was de eerste grote demonstratie sinds het leger de 93-jarige president onder huisarrest plaatste. Ook vierden Zimbabweanen het door velen verwachte einde van het Mugabe-tijdperk, dat nu bijna vier decennia duurt.

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Zimbabweans havent been out on the streets like this in over 15 years, too scared for violence, too cynical nothing… https://t.co/GZ4mviyBtA

De grote opkomst en de euforische reactie van de bevolking zaterdag is verdere steun voor de legerleiding die de facto de macht in het land heeft overgenomen. Demonstranten hielden vlaggen in de lucht en zongen opgewekt over de politieke ommekeer die zich deze week in Zimbabwe lijkt te voltrekken.

Lees ook: Leger Zimbabwe zet president Robert Mugabe (93) na 37 jaar opzij

Selfies met militairen

Voor het eerst waren zaterdag op staatstelevisie toespraken te zien waarin werd opgeroepen tot het vertrek van Mugabe. Mensen namen selfies met militairen en omhelsden elkaar. NRC-correspondent Bram Vermeulen zegt over de demonstratie dat hij “nog nooit zoiets in Zimbabwe heeft gezien”. De oppositie vierde samen met partijgenoten van Mugabe, burgers en het leger feest.

Ook trokken duizenden demonstranten zaterdag richting de ambtswoning van Mugabe in Harare, nadat oud-generaal Victor Matemadanda daartoe eerder had opgeroepen. “Laten we nu een boodschap overbrengen dat grootvader Mugabe en zijn secretaresse en vrouw naar huis moeten”, zei de voormalig militair volgens Reuters. Grace Mugabe was voordat ze trouwde met Robert Mugabe zijn secretaresse.