Slechte oogst en druivendieven

De oogst in de Bourgogne is een lichtpuntje in een tijd van schaarste, schrijft .

Al eerder heb ik geschreven over de ongekend lage volumes in het oogstjaar 2017. Italië, Frankrijk en Spanje, in deze volgorde de drie grootste wijnlanden, noteerden door klimatologische besognes dikke minnen in dubbele cijfers. Dankzij het El Niño-effect produceerden ook de Argentijnse en Chileense wijnmakers beduidend minder. Bij elkaar resulteerde dat in een wereldwijd laagterecord. De International Organisation of Vine and Wine (OIV) meldt een volume dat sinds de jaren vijftig niet meer is geregistreerd.

De gevolgen liggen voor de hand. De prijzen zullen stijgen. Niet alleen voor premiumwijnen maar ook voor bulk. Ik heb al diverse gesprekken gehad met leveranciers van supermarkt-huiswijnliters en die zijn er niet gerust op. En ik evenmin. Een aantal jaren geleden heb ik op kleinere schaal de gevolgen van een minder goede oogst in Zuidwest-Frankrijk kunnen ervaren. De streek die onder meer hofleverancier is van ‘huiswijn wit droog’ moest aan de slag met andere, minder geschikte druivensoorten om toch de gewenste hoeveelheden te kunnen leveren.

Weliswaar ging de prijs destijds niet omhoog (een belangrijke vereiste voor dergelijke wijnen), de kwaliteit was echter een stuk minder.

Het tekort aan druiven leidt ook tot andere onaangenaamheden. Op verschillende plekken in Frankrijk werden druivendiefstallen gemeld. Met name in Bordeaux zagen wijnbouwers, pal voor ze wilden oogsten, dat hen al wat werk uit handen was genomen.

En gezien de hoogwaardige kwaliteit van het oogst-werk moest wel sprake zijn geweest van professionals. Bovendien namen dieven in Saint-Émilion en Pomerol ook al geen genoegen met druiven bestemd voor bulkwijn: ze kwamen voor ‘the cream of the crop’. Het ging daarbij bepaald niet om kleine hoeveelheden: uit een wijngaard verdween 6,5 ton.

Zijn er ook lichtpuntjes? Eentje. Bourgogne, dat het de afgelopen paar jaar zo voor zijn kiezen kreeg, bejubelt de grootste oogst sinds 2009. Maar let op mijn woorden: de prijzen gaan niet omlaag. Koop snel nog even onderstaande wijn.