Opinie

Sjakie en de Steroïdenfabriek

Youp

‘Wir haben es nicht gewusst”, jokkebrokte een baas van Kemna Casting deze week bij Humberto. Het ging over het jarenlange seksuele duw- en trekwerk van hun vroegere directeur Job Gosschalk. De hele Nederlandse theaterwereld hing tijdens dit item blauw van het lachen over de tap van het Amsterdamse artiestencafé De Smoeshaan. Iedereen wist namelijk al jaren van de seksuele escapades van Job. Die werden al die tijd volledig getolereerd en geaccepteerd. Men moest er vooral besmuikt om lachen. Niemand deed er moeilijk over. Kan het zijn dat Job het weer geleerd had van zijn voorganger Hans Kemna zelf? Over hem gingen vroeger ook al de meest wufte anekdotes door het altijd roddelzieke wereldje. Waarom de huidige Kemna-directeur nu tegen Humberto riep dat hij het echt niet wist? Om zijn reet te redden natuurlijk. Hij moest op de televisie zijn winkeltje open zien te houden. Hij heeft ongetwijfeld goed geluisterd naar een dure en gladde communicatieglibber, die hem heeft aangeraden om zichtbaar te blijven. Niet wegduiken. Gewoon zeggen dat je het echt niet wist. Of Kemna Casting het gaat redden? Nee! De zaak kan dicht. Zielig? Nee hoor. Zo gaan dingen.

Wel grappig zo’n kat in het nauw. Maar ik vroeg me wel af waarom hij niet gewoon zei hoe het zat. Dat hij al jaren wist dat vooral de derderangs acteerkneuzen en de jonkies opgewonden bijlesjes van de ongekroonde koning van de poldershowbizz kregen. De echte grote namen hielden uiteraard gewoon hun broek aan.

Ik was dus verbaasd en met mij de hele theaterwereld. Net zoals ik deze week heel raar keek naar Sjakie Brinkman bij Jeroen Pauw. Sjakie had in een dronkemanscolumn in De Telegraaf geschreven dat de doping in de sport gelegaliseerd moet worden. Dus dat iedereen moet kunnen spuiten en slikken wat-ie wil. Dan zijn de kansen volgens Sjakie namelijk gelijk. Dus als je wilt winnen, ben je verplicht te rommelen. Anders ben je kansloos.

Dat je dat vindt, is prima, maar in het zelfde rammelende stukje suggereerde hij indirect dat onze eigen Dafne Schippers ook wel eens wat stimulerends geconsumeerd heeft. Hoe kwam ze anders aan die puistjes in haar gezicht? Dafne reageerde uiteraard furieus op deze debiele aantijgingen van Sjakie, die zich later op televisie in allerhande kronkelbochten wrong en zijn excuses aan Dafne aanbood. Hij had het niet zo bedoeld. Schrijf het dan niet op sukkel. Of drink niet voor je je meninkje gaat tikken. Zelden met zoveel instemming een tweet gelezen als die van Dafne Schippers aan collega-columnist Brinkman. Het is een vak.

Maar het meest verbaasd ben ik door die Pieter Omtzigt. Waarom liet deze idioot iemand een leugen voorlezen in een zaaltje vol met verdrietige nabestaanden? Met welk doel? Om de Russen te plezieren? Om in een goed blaadje bij die enge Thierry Baudet te komen? Die tekende ooit een stuitende brief aan de Amerikaanse president waarin hij openlijk twijfelde aan de onafhankelijkheid van de officiële onderzoekers van de ramp met de MH17. Interessante uitglijder van een kereltje dat om de twee regels roept hoe intelligent hij wel is. Maar terug naar Pieter: wat wilde die Omtzigt bereiken met deze idiote actie? En waarom moest dit gezegd in juist dat zaaltje waar allerlei mensen zaten die een of meer dierbaren verloren hebben? En waarom treedt hij na zo’n idiote blunder niet gewoon af? Of waarom trapt Buma hem niet uit de fractie? Omdat Pieter net dat ene zeteltje is en dat dan de zwaar bevochten regering knalt? Leuk toch als dat gebeurt? Dat na dat half jaar gefröbel en gesteggel van Gerrit Zalm gewoon de hele boel knalt door iets echt principieels? Dit is toch geen per ongeluk dom dingetje van die superprincipiële Pieter geweest? Dit is een hele rare actie met maar één consequentie: opzouten.

Of ben ik nou te streng? Nee toch? Die Pieter Omtzigt wist toch wat ie deed? Hij heeft het voor die meneer nog apart opgeschreven. En dat had toch een reden? En die slome Sjakie van De Telegraaf schreef het toch ook bewust op over die keihard trainende Dafne? En het kantoor van die directeur van Kemna stond toch ook niet in de Efteling? Ben ik nou gek? Of wordt het gewoon tijd om de boel eens even lekker gezellig op te schonen? Hoe? Met een column bijvoorbeeld.