‘Vastgoedimperium prins Bernhard houdt zich niet aan regels’

De prins blijkt veel meer panden te bezitten dan eerder bekend was, blijkt uit onderzoek van Het Parool. Het beheer van de panden besteedt hij uit aan tussenpartijen.

Prins Bernhard bij een presentatie over de Formule 1
Prins Bernhard bij een presentatie over de Formule 1 Foto Lex van Lieshout/ANP

Bij de verhuur van panden in het bezit van Prins Bernhard van Oranje worden regels omtrent woninghuur overtreden. Dit blijkt uit onderzoek van Het Parool. De krant stelde vast dat de prins het beheer van zijn panden uitbesteedt aan tussenpartijen die onder meer onterechte kosten in rekening brengen bij huurders.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de prins veel meer panden bezit dan eerder bekend was. Hij heeft, deels samen met zakenpartners, 590 panden in zijn bezit. Het grootste deel hiervan (349) is in Amsterdam. Ook is de prins als investeerder betrokken bij panden in de steden Haarlem, Houten, Rotterdam en Wassenaar.

‘Confrontatie met de overheid’

Het beheer en verhuur van de panden in Amsterdam besteedt de prins uit aan een “professionele partij”. Volgens Het Parool houdt deze partij, die niet bij naam genoemd wordt, zich niet altijd aan de regels omtrent woningverhuur. Zo zouden er meer huurders in appartementen wonen dan ingeschreven staan bij de gemeente Amsterdam. “De huisbaas wil alleen weten van twee huurders”, schrijft de tussenpartij in een mail naar een huurder, in handen van de krant. Want: “Hij wil geen confrontatie met de overheid.”

Daarnaast moeten huurders een zogenoemde agency fee van meer dan 2.000 euro betalen aan de tussenpartij. Het in rekening brengen van dit soort sleutelgeld is wettelijk verboden.

Huisjesmelkers

Deze manier van werken wordt vaker door huisbazen toegepast, vooral in steden waar veel studenten wonen. Maandag stuurden wethouders van elf studentensteden daarom een brief naar minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) met de vraag om hulp bij de bestrijding van deze zogenoemde huisjesmelkers. Dit zijn eigenaren die minimaal tien panden bezitten en regelmatig de wet overtreden.

Lees ook: Huisjesmelker lacht om boetes

De woordvoerder van Prins Bernhard zegt in een reactie tegen Het Parool dat de prins niet direct betrokken is bij de verhuur van de panden. Hij zou de beheerders de opdracht hebben gegeven volgens de regels te werken. “Als mede-eigenaar zal hij tot de bodem uitzoeken of regels worden overtreden en ingrijpen als dat het geval is”, zegt de woordvoerder.

Woningnood

Prins Bernhard doet met zijn grote vastgoedimperium mee aan een steeds vaker voorkomend verschijnsel: particuliere beleggers die huizen kopen om deze vervolgens te verhuren. In steden als Amsterdam, waar de woningnood hoog is, profiteren investeerders van de hoge huren die zij kunnen vragen.

Lees hier ons interview met Prins Bernhard in 2015: “Ik ben niet hard, wel principieel”

Deze trend is een belangrijk onderwerp van discussie in Amsterdam. Volgens een deel van de gemeenteraad zorgen dit soort beleggers ervoor dat woningprijzen nog hoger worden. Ook zouden startende huizenkopers uit de markt gedrukt worden.