Opgestapte premier Libanon: ‘Komende week duidelijkheid’

Saad Hariri maakte onlangs bekend ontslag te nemen als premier, uit angst voor een aanslag op zijn leven. Hij is nu in Parijs en is daar ontvangen door president Macron.

Een poster van Saad Hariri in Beiroet
Een poster van Saad Hariri in Beiroet Foto Joseph Eid/AFP

De afgetreden Libanese premier Saad Hariri geeft komende week meer duidelijkheid over zijn positie, wanneer hij weer terug is in hoofdstad Beiroet. Dat heeft hij volgens persbureau Reuters laten weten in Parijs, waar hij zaterdagochtend aankwam. Hariri werd daar ontvangen door president Emmanuel Macron, die hem - ondanks zijn ontslag - ontving “met de eer die toekomt aan een premier”.

Hariri heeft zaterdagochtend telefonisch tegen de Libanese president Michel Aoun gezegd dat hij woensdag terug zal keren naar Libanon om Onafhankelijkheidsdag te vieren. Dan zal hij naar eigen zeggen laten weten wat hij gaat doen. Aoun heeft het ontslag van de premier niet aanvaard.

Vrijdagochtend vertrok Hariri vanuit Saoedi-Arabië, waar hij 4 november ook zijn ontslag aankondigde. Eerder uitte de Libanese president Aoun kritiek op het koninkrijk; volgens hem werd Hariri hier tegen zijn zin vastgehouden.

Ook Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, zou tegen zijn Saoedische collega hebben gezegd dat Hariri tegen zijn zin in het land vastzat. Saoedi-Arabië riep daarom zaterdag zijn ambassadeur in Duitsland terug.

Vrijwillig aftreden?

Het ontslag van premier Hariri kwam onverwacht. “Ik heb het gevoel dat er in het geheim een aanslag tegen mijn leven wordt beraamd”, verklaarde hij in een tv-toespraak. Volgens Hariri lijkt de huidige situatie op die in 2005, toen zijn vader, oud-premier Rafik Hariri, werd vermoord. De daders waren vermoedelijk leden van de shi’itische militie Hezbollah. Net als zijn vader laat Saad Hariri zich negatief uit over deze groepering.

Lees ook de analyse van correspondent Gert Van Langendonck over het ontslag van premier Hariri

De Libanese president Aoun accepteert het ontslag van premier Hariri niet omdat hij twijfelt of de beslissing vrijwillig genomen is. Aoun vermoedt dat de premier is gedwongen door de Saoediërs. Hariri ontkent dit en daarmee ook de geruchten dat hij vastgehouden werd in het koninkrijk.

Twitter avatar saadhariri Saad Hariri To say that I am held up in Saudi Arabia and not allowed to leave the country is a lie. I am on the way to the airport Mr. Sigmar Gabriel.

Het aftreden van Hariri zet de verhoudingen op scherp in het Midden-Oosten. Iran en Saoedi-Arabië, die aartsvijanden zijn, willen hun macht in het Midden-Oosten vergroten. De premier wordt namelijk gesteund door sunnitische Saoedi’s, maar is ook het hoofd van een regering waarvan een tak gesteund wordt door shi’ieten van Hezbollah, die worden gesteund door Iran. Dit is de reden dat president Aoun vermoedt dat de Saoediërs druk op Hariri hebben uitgeoefend om afscheid te nemen.

Desastreuze gevolgen

Verschillende landen hebben hun zorgen geuit over de situatie in Libanon. Vergeleken met zijn buurlanden is het land relatief stabiel, volgens secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres is het daarom “noodzakelijk om de vrede te bewaren in de regio”. De val van de regering van Hariri zou uit kunnen lopen op een conflict, wat volgens Guterres “desastreuze gevolgen” zou kunnen hebben.