Nederland eist medische helikopter in Mali van VN

Nederlandse militairen zullen niet terugkeren naar de post in Kidal totdat een medische helikopter beschikbaar is.

Foto Evert-Jan Daniels/ANP

Nederland zal een deel van de militaire missie in Mali niet hervatten als de Verenigde Naties (VN) geen medische helikopter leveren. Deze is nodig voor de post in Kidal in het noorden van het land. Dat stelt minister Ank Bijleveld (Defensie, CDA) in een interview met De Telegraaf zaterdag.

In Kidal zitten op het moment zo’n veertig Nederlandse militairen die anders niet de vereiste medische zorg kunnen krijgen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde onlangs dat Defensie “ernstig tekort” schoot in Mali naar aanleiding van een mortierongeval in 2016 waarbij twee Nederlandse militairen om het leven kwamen. Een derde militair raakte zwaargewond.

OVV: Defensie schoot “ernstig tekort” bij incident Mali

Uit het rapport bleek onder meer dat de afspraak dat gewonden binnen een uur in een operatiekamer moeten kunnen zijn, niet werd gehaald. Defensie stelde een ‘operationele pauze’ in om missies te kunnen evalueren. Uit de evaluatie bleek dat de medische zorg voor militairen in Kidal tekort schiet.

Bijleveld concludeert in De Telegraaf:

“Het uitgangspunt is dat je mensen natuurlijk niet op pad stuurt als het niet goed geregeld is. Dat was een van de redenen om de missie in Mali stil te zetten. Een deel is nu opgestart, maar Kidal ligt nog stil omdat we daar die medische helikopter nog niet hebben. Die moet er gewoon zijn. Als die niet geleverd kan worden, dan gaan we Kidal niet opstarten. Klip en klaar.”

De VN-missie in Mali is bedoeld om veiligheid en stabiliteit in het land te herstellen. Nederlandse militairen, onder meer van de Luchtmobiele Brigade, voeren verkenningen uit in het noorden van het land.