Necrologie

Malcolm Young hakte AC/DC’s songs uit marmer

Necrologie Malcolm Young 1953 – 2017 Mede-oprichter, songschrijver, slaggitarist en drijvende kracht Malcolm Young speelde beheerst om AC/DC snoeihard te laten klinken.

Vlnr: De zanger van AC/DC Brian Johnson, naast gitarist Malcolm en Angus Young tijdens een concert op 15 september 1984 in Parijs.
Vlnr: De zanger van AC/DC Brian Johnson, naast gitarist Malcolm en Angus Young tijdens een concert op 15 september 1984 in Parijs. Foto Jean-Claude Coutausse / AFP

Hij was de drijvende kracht van de band, verklaarde gitarist Angus Young toen zijn oudere broer Malcolm in 2014 hun samen opgerichte band AC/DC moest verlaten. Voortschrijdende dementie maakte het onmogelijk om op tournee de songs te onthouden die hij vaak mede gecomponeerd had. Voor elke show moest hij ze opnieuw leren, wat hij deed met het doorzettingsvermogen van een onverschrokken rockheld. Zaterdag maakte AC/DC op de website bekend dat Malcolm Young op 64-jarige leeftijd is overleden.

Feitelijke bandleider

Vanaf de oprichting in 1973 was Malcolm Young als slaggitarist en organisator de feitelijke bandleider van AC/DC, ook toen de band in 1976 uit Australië naar Engeland verhuisde en zanger Bon Scott het boegbeeld werd tijdens de eerste succesperiode die hits als Whole Lotta Rosie en Highway to Hell opleverde. Nu zijn het klassiekers van de heavy metal; indertijd hielden Malcolm en Angus Young vol dat hun muziek gewoon “rock and roll” genoemd moest worden.

Hoewel hij de op één na jongste was van vier broers in een gezin met acht kinderen, bleef Malcolm Young bij AC/DC altijd de oudere broer van Angus. Geboren en getogen in het Schotse Glasgow emigreerden ze in 1963 naar het Australische Sydney, met achterlating van oudste broer Alex die succes had met de Britse groep Grapefruit. Terwijl Malcolm en Angus hun eerste rockgroepjes begonnen, werd oudere broer George Young bekend als lid van The Easybeats en het producersduo Vanda & Young. Die laatstgenoemden zouden de eerst vijf albums van AC/DC produceren, tot en met Powerage in 1978.

Open gitaarspelstijl

Als slaggitarist van een van de hardste bands ter wereld speelde Malcolm Young in werkelijkheid helemaal niet zo hard. Het tijdschrift Guitar Player roemde hem om zijn unieke spelstijl van open akkoorden die, beheerst versterkt door een serie Marshallversterkers, de basis vormde voor muziek die in de zalen tot maximaal volume kon worden opgeschroefd. Ook na de dood van Bon Scott in 1980 en de komst van nieuwe zanger Brian Johnson bleef Malcolm medecomponist van de songs van de albums Back In Black tot en met Rock Or Bust uit 2014, toen hij zelf al niet meer mee kon op tournee.

Bij de uitbundige shows van AC/DC nam Malcolm Young genoegen met een plek in de schaduw naast de in schooljongenskostuum rondrennende Angus, die de meer in het oog springende gitaarpartijen voor zijn rekening nam. In uit marmer gehakte songs als For Those About To Rock (We Salute You), Shake Your Foundations en Thunderstruck zorgde Malcolm voor een solide basis die de band de gelegenheid gaf hun verpletterende shows met veel theatraal vuurwerk naar de grote rockpodia te brengen. Zo hard als de gitaarmuur van AC/DC kon klinken; er zat altijd swing in hun muziek. Met Malcolm Young verliest de hardrock een van zijn grote pioniers.