Lorentzen lost eindelijk belofte in met dubbele zege

Wereldbeker Schaatsen De Noor Håvard Lorentzen won in Stavanger de 500 en 1.000 meter. In eigen land geldt hij al lang als een bijzonder talent.

Lorentzen gehuldigd als winnaar van de 1.000 meter, naast Verbij en Krol.
Lorentzen gehuldigd als winnaar van de 1.000 meter, naast Verbij en Krol. Foto Carina Johansen/AP

Zeven jaar na zijn entree in het wereldbekercircuit is de Noorse schaatser Håvard Holmefjord Lorentzen eindelijk een winnaar. Vorig weekeinde won de 1.87 meter lange stilist voor het eerst de 500 meter in Heerenveen. Vrijdag volgde dubbele winst op 500 en 1.000 meter, nota bene voor zijn thuispubliek bij de wereldbeker in Stavanger. In 34,64 seconden versloeg hij op de 500 meter Hein Otterspeer (tweede in 34,66). Op de duizend meter was de Noor in 1.08,22 de Nederlanders Kai Verbij (tweede), Thomas Krol (derde) en Kjeld Nuis (vierde) te snel af.

In Noorwegen geldt Lorentzen (25) al jaren als een uitzonderlijk talent. Bij zijn club Fana IL uit Bergen, waar ook Sverre Lunde Pedersen vandaan komt, waren de verwachtingen hoog gespannen. Lorentzen werd gezien als allrounder en mogelijke opvolger van Håvard Bøkko, die in 2008 als laatste Noor in eigen land een wereldbekerwedstrijd won. Maar blessures stonden een doorbraak in de weg. Net toen hij op de middenafstanden internationaal leek door te breken, liep hij in het najaar van 2015 bij een training in Inzell een diepe snijwond op die hem lang uit de roulatie hield.

Wotherspoon als coach

Vorig seizoen legde hij zich meer en meer toe op de sprintafstanden, met Jeremy Wotherspoon als nieuwe coach. De Canadese oud-topsprinter had snel een positieve invloed. Lorentzen werd vijfde bij de EK sprint en tweede achter Verbij bij de WK sprint. Eerder boekte Wotherspoon als trainer succes met de Poolse sprinter Artur Was, vrijdag in Stavanger derde op de 500 meter. Opvallend genoeg lijkt Lorentzen net als Was stilistisch een kopie van Wotherspoon, die in 2007 een perfecte wereldrecordrace reed in 34,03. Zijn toptijd is inmiddels gebroken door de Rus Pavel Koelizjnikov (33,98), die in Stavanger ontbrak wegens een blessure.

„Het geeft me heel veel vertrouwen dat ik nu twee van de drie 500 meters heb gewonnen”, zei Lorentzen na afloop in de Sørmarka Arena bij de NOS. Al te rijk wil de Noor zich nog niet rekenen bij het begin van dit olympische seizoen. „Als het in februari niet goed gaat, dan herinnert niemand zich straks deze races meer.”