Libanon

‘Afgetreden’ Hariri reist zaterdag na Franse bemiddeling vanuit Saoedi-Arabië naar Parijs

Saad Hariri, die op 4 november tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië verrassend terugtrad als Libanees premier, reist zaterdag naar Parijs. Daar zou hij nog worden ontvangen door de Franse regering alsof hij nog premier is. De Libanese president Michel Aoun heeft Hariri’s ontslag nog niet aanvaard, omdat er twijfels leefden omtrent de vrijwilligheid daarvan. Volgens velen in Libanon zou Hariri door zijn Saoedische gastheren tot zijn vertrek als premier zijn gedwongen. In een twitterbericht wees Hariri vrijdag zulke beweringen van de hand als „geruchten”. Hariri, die twee weken geleden bevreesd zei te zijn dat hij zou worden vermoord, zal in Parijs verblijven bij de Franse president Macron. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, was de afgelopen dagen in Saoedi-Arabië om over Hariri’s vertrek uit Riad te onderhandelen. Het is de bedoeling dat Hariri na enige dagen doorreist naar Libanon. Dan zal blijken of hij inderdaad definitief wil opstappen als premier. Macron heeft Hariri, die zelf over een riante woning in Parijs beschikt, verzekerd dat hij zo lang in Frankrijk kan blijven als hij wil. (AP, AFP)