Opinie

‘Het verbannen van Zwarte Piet is een aanval op onze identiteit’

Opinie Dat zegt Tanya Hoogwerf, gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam, in reactie op het besluit zwarte Pieten grotendeels in roetpieten te veranderen.

Deze week liet het aan het Rotterdamsch Studenten Corps verbonden comité achter de Rotterdamse Sinterklaasintocht weten dat Zwarte Piet in de ban wordt gedaan. Dat was de uitkomst van hun overleg met vertegenwoordigers van ‘de afro-gemeenschap’. Aan de gewone Rotterdammer is uiteraard niets gevraagd. Over twee jaar zal het gevolg van de goedheiligman daardoor voor 90 procent bestaan uit roetveegpieten. De resterende Zwarte Pieten heten voortaan alleen nog Piet, worden ontdaan van oorringen, rode lippen, kroeshaar en de ‘egaal zwarte huidskleur’. Ergo: het is gedaan met Zwarte Piet.

Hierover is grote ophef ontstaan in Rotterdam. En terecht. Het volk wordt een waardevol volksfeest afgepakt onder druk van een klein groepje beroepsgekwetsten – vaak royaal gesubsidieerde ‘kunstenaars’ en ‘artiesten’. Wég traditie, wég magie, wég jeugdsentiment. Wat veel Rotterdammers echter nóg bozer maakt, is dat het overboord gooien van Zwarte Piet niet op zichzelf staat. Het is onderdeel van een bredere, structurele aanval op onze identiteit. Een aanval door een aan westerse zelfhaat lijdende elite die, opgezweept door racismeroepende Social Justice Warriors, heimelijk neerkijkt op gewone mensen. „Als iemand tijdens de intocht riep dat Zwarte Piet niet kon, was daar altijd wel de Feyenoord-vader die vond dat we het feest van zijn dochter met rust moesten laten”, zo zei student Stijn van het intochtcomité met nauwelijks verholen minachting in het AD. Onze eigen cultuur gereduceerd tot folklore voor ‘boze blanke mannen’. Leefbaar Rotterdam zal deze aanvallen op onze identiteit nooit accepteren. Die Feyenoord-vader staat voor de meerderheid. En wij staan achter hem.

Tanya Hoogwerf is gemeenteraadslid voor Leefbaar Rotterdam