Gerry Adams stopt als leider Sinn Féin

De Noord-Ierse nationalist Gerry Adams is al 34 jaar het gezicht van Sinn Féin, de politieke tak van het voormalige Iers republikeins leger (IRA).

Sinn Féin-leider Gerry Adams.
Sinn Féin-leider Gerry Adams. Foto Clodagh Kilcoyne/Reuters

De Noord-Ierse nationalist Gerry Adams trekt zich volgend jaar terug als leider van Sinn Féin, de politieke tak van het voormalige Iers republikeins leger (IRA). Dat heeft hij zaterdag bekendgemaakt op het congres van zijn partij. Adams is al 34 jaar het gezicht van Sinn Féin, dat pleit voor een verenigd Ierland.

“Ik zal niet meedoen aan de volgende parlementsverkiezingen”, zei Adams tegen zijn partijgenoten. “Dit is bovendien mijn laatste partijconferentie als leider van Sinn Féin.”

In 2014 zat Adams vier dagen vast vanwege mogelijke betrokkenheid bij een berucht misdrijf door de IRA in 1972. In 2015 werd bekend dat er niet voldoende bewijs was om de politicus nog langer te verdenken.

‘Nooit lid geweest van IRA’

Adams heeft altijd ontkend dat hij lid is geweest van de IRA. Tegen voormalig NRC-correspondent Titia Ketelaar zei hij in 2011:

“Ik ben, en dat heb ik eerder gezegd, nooit lid geweest van de IRA. Maar ik heb in mijn leven politieke keuzes gemaakt, en mijn familie heeft daaronder geleden. Mijn huis is gebombardeerd, ik ben beschoten, ik heb gevangengezeten. Dat is nu een kwestie van het verleden.”

Lees ook: In maart overleed prominent Sinn Féin-politicus Martin McGuinness