Fijn dat die demonstranten er niet zijn, vinden ze in Dokkum

Dokkum na de intocht van Sinterklaas. Over de snelwegblokkade die leidt tot het afblazen van een anti-Piet-demonstratie hoor je geen gemopper. „Ga demonstreren voor dingen die belangrijker zijn, zoals armoede.”

Sinterklaas rijdt langs het lege vak dat bestemd was voor anti-Zwarte Piet demonstranten in het centrum van Dokkum.
Sinterklaas rijdt langs het lege vak dat bestemd was voor anti-Zwarte Piet demonstranten in het centrum van Dokkum. Foto Jeroen Jumelet / ANP

„Super en stoer”, vindt Annigje Sikma uit Damwâld de actie van de demonstranten die zaterdagmorgen de doorgang verhinderden van anti-Zwarte Piet-demonstranten op de A7 bij Joure. „Op ludieke wijze hebben ze laten zien dat wij Zwarte Piet niet racistisch vinden,” grinnikt ze. Want Zwarte Piet moet blijven, onderstreept ze. Hoewel ze roetveegpieten ernaast prima vindt. „Ik ben voor een combi.”

Dokkum net na de intocht van Sinterklaas. Hoe kijken mensen aan tegen het feit dat een legale demonstratie van anti-Piet-activisten is afgeblazen na een illegale snelwegblokkade?

Jacob Haakma duwt zijn kind per kinderwagen voort. Achter hem lopen zijn vrouw en twee andere kinderen. De kinderen hebben allemaal een pietenpet op. Ze komen terug van de intocht. Haakma zegt dat hij opzettelijk over de voeten van een anti-Zwarte Piet-activist is gereden – een zeer klein aantal activisten is toch in Dokkum. „Ik ben zo klaar met die hele discussie. Kinderen zien niks kwaads in Zwarte Piet.” Hij vindt het „hypocriet” dat anti-Pietdemonstranten wel mogen demonstreren, maar voorstanders ervan niet; op dat moment weet hij nog niet dat de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet is verboden.

Lees ook: En dan, op de A7, snijdt een auto de anti-Pietcolonne af

Een ME-busje rijdt de straat in. Veel mensen lopen alweer het centrum uit, op weg naar huis. Onder hen Durk Betten, een lange man met een petje op. „Er waren echte Zwarte Pieten. Leuk, want die horen erbij! Zwarte Piet heeft niks met discriminatie te maken”, zegt hij. Sita Adema heeft vier witte gerbera’s in de hand, uitgedeeld door de gemeente. Ze valt Betten bij: „De kerstman heeft elfjes, moeten we die nu ook verbieden?”

Een politieauto staat schuin op de Woudpoortbrug. Mensen mogen er niet door. Er staat een paar rijen dik te wachten. „Het is te druk in het centrum”, verklaart een politieman. Voor zijn huis slaat Kees Kool het tafereel op steenworp afstand gade. Binnen staat de tv aan met beelden van de intocht. „Veel politie, ME, paarden, wat een ophef om een kinderfeestje,” schampert hij. Hij is van oordeel dat Kick Out Zwarte Piet niet over de rug van „onze kinderen” actie moet voeren. „Ga demonstreren voor dingen die belangrijker zijn, zoals armoede.” Dat de Anti-Pietdemonstranten niet naar Dokkum zijn gekomen, vindt hij niet erg. „Dan heb je hier in elk geval geen gedoe.” „Als ze volgende keer weer komen, volgt er een nog grotere tegendemonstratie”, voorspelt hij.

Piet de Haan loopt met zijn vrouw en kinderen van drie en vijf naar het centrum. „Heb je het vliegtuigje niet gezien dat hier met een spandoek rondcirkelde? ‘Wij willen Zwarte Pieten!’ stond erop.” Protest is prima, vindt De Haan. „Maar houd het leuk en ludiek.” Wat hij van de blokkade op de snelweg vond? „Actie is reactie.”

Thea („een achternaam hoeft niet”) staat met haar zoontje in een straatje waar een menigte het zicht op de Sint net niet belemmert. Die actievoerders tegen Zwarte Piet? „Zoveel mogelijk negeren,” vindt ze. „Iedereen mag demonstreren, maar niet bij een kinderfeestje. Zoek een ander platform.” Waarmee ze niet per se wil zegt dat ze alleen Zwarte Pieten wil. „Witte, zwarte, roetveegpieten: alles door elkaar is prima.” Wilco de Bruin uit Damwâld en zijn vrouw Sita hadden een anti-Pietprotest niet erg gevonden. „Als het maar vreedzaam gebeurt. Het is een kinderfeestje en dat moet zo blijven.”