Elektrisch rijden

Volkswagen wil auto ‘opnieuw uitvinden’ en komt met miljarden aan investeringen

Autoconcern Volkswagen steekt de komende vijf jaar meer dan 34 miljard euro in de ontwikkeling van elektrische, zelfsturende auto’s.

Het bedrijf wil met dit ongekende investeringsprogramma zijn positie als grootste autoproducent vasthouden op het moment dat nieuwe spelers als Tesla en Uber Technologies zich aandienen.

„We vinden de auto opnieuw uit”, zei bestuursvoorzitter Matthias Müller vrijdag. „De auto-industrie ondergaat de komende jaren fundamentele veranderingen en dat biedt grote kansen, maar vraagt ook om enorme inspanningen”, zei hij vrijdag nadat de commissarissen het plan hadden goedgekeurd.

Andere investeringen, zoals in gebouwen en apparatuur, zouden het totaalbedrag op 72 miljard euro brengen. Dat betekent jaarlijks 14,4 miljard, tegen de 12 miljard euro die tot dusver elk jaar werd geïnvesteerd. In september kondigde Müller al aan dat alle 300 modellen, in de twaalf merken van de groep, een elektrische variant krijgen. De productie van elektrische auto’s zal vooral in het Duitse Zwickau plaatsvinden. In 2019 zullen daar de eerste auto’s van de band rollen. Voor de grootste buitenlandse markt, China, zal de productie lokaal gebeuren.

Op de dag van de bekendmaking van de mega-investering steeg de koers van het aandeel licht, met bijna 2 procent. Het aandeel heeft dit jaar zo’n 20 procent aan waarde gewonnen, waarmee het verlies door ‘dieselgate’ en zijn sjoemelsoftware bijna twee jaar geleden is goedgemaakt.

De bestuursvoorzitter kondigde ook aan dat er strenger naar de kosten wordt gekeken en beter van de schaalvoordelen bij Volkswagen moet worden geprofiteerd. Het bedrijf kampt al jaren met een gebrekkige budgettaire discipline. Uitgaven aan kapitaal mogen in 2020 volgens Müller niet meer dan 6 procent van de omzet bedragen. Afgelopen jaar was dat nog 6,9 procent. Dit jaar zou dit getal volgens analisten op zo’n 6,6 procent uitkomen. (Bloomberg)