Brieven

Brief

Alles moet wijken voor woningen – en die mooie ambachten in De Pijp dan?

De ambachtslieden zijn het cement van de straat. Een werkplaats zorgt voor verbinding: vakmensen waar de hele buurt terecht kan. Pakjes worden aangenomen, reservesleutels worden bewaard, er wordt een oogje in het zeil gehouden op de buurt en de buren en vakwerk geleverd. Helaas wordt deze dienstbaarheid van de ambachten aan de stad Amsterdam niet voldoende omarmd door de gemeente.

Het nieuwe beleidsplan voor Amsterdam-Zuid laat te wensen over voor de ambachtslieden in De Pijp. Status quo: drie van de dertig ambachtslieden verlaten noodgedwongen De Pijp dit jaar. De werkplaatsen van smid Paul van Gerwen, meubelmaker Harry de Dood en meubelmaker Huip van Dijk sluiten hun deuren dit jaar. Het bestemmingsplan van deze werkruimtes is gewijzigd naar woonbestemming. De huren worden flink omhoog gegooid. En dit maakt het voor deze ambachtslieden onmogelijk om te ondernemen in De Pijp.

Alles moet wijken voor woningen. Terwijl Amsterdam haar economische succes juist te danken heeft aan het feit dat alles verweven is. Wonen, werken, horeca, alles bij elkaar, naast elkaar en door elkaar. Bedrijven moeten wijken voor de overspannen woningmarkt en verdwijnen daardoor naar de rafelranden van de stad. De cohesie verdwijnt.

Vele werkplaatsen sieren de straten. De Pijp floreert met een veelzijdig pallet aan ambachtslieden. Dit mag niet verdwijnen. Een ambachtsroute is in het leven geroepen om kennis op te doen van de vele ambachten. In ambachtsvereniging ‘Made in De Pijp’ werken alle ambachtslieden samen, van meubelmakers tot -stoffeerders, van smeden tot glaszetters. De ambachten leven meer dan ooit tevoren. Zeker in een metropool als Amsterdam.

Werkplaatsen staan onder zware druk van de gemeente Amsterdam. Wij vragen de gemeente na te denken over het volgende: wat doet het vertrek van de ambachten met de stad Amsterdam en haar inwoners?

Liselotte Vaessen en Willemien Westenenk, Amsterdam