Bevallende vrouwen moeten wachten op een plekje

Volgens onderzoek van De Monitor is driekwart van de verloskundigen wel eens weggestuurd omdat het ziekenhuis ‘vol’ zat.

Een te vroeg geboren baby in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven
Een te vroeg geboren baby in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven Foto Roos Koole/ANP

Door de drukte op kraamafdelingen in ziekenhuizen worden veel bevallende vrouwen weggestuurd. Dit blijkt uit een enquête die het onderzoeksprogramma De Monitor afnam onder ruim 1.200 verloskundigen. Driekwart van deze groep zegt het afgelopen jaar te zijn afgewezen bij een ziekenhuis, waardoor bevallende patiëntes moesten wachten tot er een plek in een ander ziekenhuis werd gevonden.

De drukte kan gevaarlijke situaties als gevolg hebben, meent een kwart van de verloskundigen. Vrouwen die direct medische hulp nodig hebben worden namelijk ook weggestuurd. “De patiënt krijgt regelmatig niet de zorg die ze verdient tijdens een bevalling”, vertelt een ziekenhuisverloskundige aan De Monitor. Daarnaast is het onrustig voor bevallende vrouwen om heen en weer te reizen tussen ziekenhuizen.

Gebrek aan ruimte

De verpleegkundigen zeggen dat de drukte veroorzaakt wordt door ruimtegebrek, personeelstekort en een opnamestop op afdelingen waar te vroeg geboren baby’s worden geholpen.

De problemen zijn het grootst in de Randstad. Zo heeft het Sint Franciscus Gasthuis-ziekenhuis in Rotterdam sinds januari 275 keer moeten melden dat de verloskunde-afdeling vol zat. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is dit te wijten aan het toegenomen aantal bevallingen en “krapte op de arbeidsmarkt”.

Het is niet de eerste keer dat er kritiek komt op de geboortezorg in Nederland. In 2003 bleek dat Nederland de hoogste babysterfte had van alle onderzochte EU-landen, waarna het systeem van geboortezorg een belangrijk punt werd op de politieke agenda. Vorig jaar kwamen Amsterdamse verloskundigen ook in opstand, uit angst dat nieuwe kabinetsplannen de keuzevrijheid voor patiënten over de plek waar ze willen bevallen, zou doen afnemen.

Acute situaties

De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), die meewerkte aan de enquête, maakt zich zorgen over de resultaten. Bevallende vrouwen moeten de vrijheid hebben te kiezen voor het ziekenhuis van hun keuze, vindt de organisatie. “Zeker in het geval van acute situaties”, zei een woordvoerder tegen De Monitor.