Burgemeester verbiedt protest tegen Zwarte Piet in Dokkum

Pro-Zwarte Pietdemonstranten blokkeerden eerder de snelweg voor de actievoerders. De locoburgemeester vreest voor “ernstige wanordelijkheden als de demonstratie alsnog door zou gaan”.

Foto Kasper van Laarhoven

Anti-Zwarte Piet-activisten die met bussen onderweg waren naar Dokkum, mogen zaterdag niet meer demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas. De locoburgemeester van Dongeradeel vreest voor “ernstige wanordelijkheden als de demonstratie alsnog door zou gaan”, schrijft de politie in een verklaring.

De groep van zo’n 120 demonstranten werd eerder vertraagd door een blokkade op de snelweg door voorstanders van Zwarte Piet. De veiligheid van demonstranten en bezoekers van de intocht kan volgens de locoburgemeester niet meer gegarandeerd worden. Ook zei de politie tegen de activisten dat ze te laat waren voor de demonstratie.

Actievoerders van Kick Out Zwarte Piet en Nederland Wordt Beter waren onderweg naar Dokkum voor een ‘mars voor beschaving’. Daarmee wilden ze langs de route van de intocht protesteren tegen racisme. De actie was gemeld bij de gemeente en de groep had een plek toegewezen gekregen door de burgemeester.

Voorstanders van Zwarte Piet blokkeerden in de ochtend ongeveer een half uur de A7 tussen Joure en Heerenveen voor de drie bussen met anti-Zwarte Piet-activisten. Enkele tientallen Pro-Pietdemonstranten zorgden met hun auto’s ervoor dat de activisten niet verder konden rijden.

Lees ook onze reportage: En dan, op de A7, snijdt een auto de anti-Pietcolonne af

‘Nu bent u te laat’

Actievoerders van één bus werden overgeplaatst naar de overige twee bussen, en na inmenging van de politie konden ze de tocht voortzetten. Volgens onze verslaggever die meerijdt met de actievoerders, werden de bussen geëscorteerd door politiemotoren en busjes van de ME.

Op een gegeven moment werd duidelijk dat ze niet meer richting Dokkum reden. De politie stelde dat de groep mocht protesteren “op de voorwaarde dat u het kinderfeest niet zou verstoren en dat u niet te laat zou zijn, en u bent te laat”. De activisten werden teruggestuurd naar Rotterdam en Amsterdam. Een poging van een van de bussen om aan te sluiten bij een andere demonstratie in Weesp, werd door de politie verhinderd.

Overigens meldt ANP wel dat enkele tegenstanders van Zwarte Piet op de afgesproken plek in Dokkum probeerden te demonstreren. Zij waren op eigen gelegenheid naar Friesland gereisd en mochten van de politie geen actie meer voeren omdat ze zich niet bij de bussen hadden aangemeld.

Bij de blokkade zijn geen mensen aangehouden. “Het verkeer snel weer op gang brengen had onze prioriteit”, stelt de politie. Wel zijn gegevens genoteerd van betrokkenen. Wat daarmee zal gebeuren, kan een woordvoerder nog niet zeggen: “De gegevens zijn voor latere zorg. We richten ons nu eerst op de openbare orde en de veiligheid van het feest.” De politie laat op Twitter weten dat in samenspraak met het Openbaar Ministerie wordt gekeken of de blokkade een strafrechtelijk vervolg zal krijgen.

Ook demonstratie in Rotterdam

De Erasmusbrug in Rotterdam is zaterdag korte tijd geblokkeerd geweest door actievoerders tegen Zwarte Piet. De demonstranten hingen spandoeken op met de teksten ‘Zwarte Piet is Racisme’ en ‘Verkeer gestremd wegens racisme’. De groep werd door de politie van de weg gehaald zodat auto’s de brug weer over konden steken. Ook in Rotterdam is zaterdag een sinterklaasintocht.