Alles wat je wilde weten van termieten

tekening uit prentenboek

In Afrika op de savanne staan allemaal gekke kastelen van klei. Grillige roodbruine heuvels die groter zijn dan jij. Ze zijn gemaakt door termieten. Dat zijn kleine insecten die een beetje op mieren lijken. In die kastelen wemelt het van de gangen en kamers. Daarin wonen de termieten, met miljoenen bij elkaar.

Niels Kerstes maakte een prachtig prentenboek over termieten. Ietje Termietje, heet het. Het gaat over een jonge termiet die opgroeit tot een koningin. Niels weet alles van termieten, want hij is bioloog en heeft ze onderzocht in Zuid-Afrika. Maar hij is ook kunstenaar. Hij maakte zelf de tekeningen in het boek. Het lijken wel kleine kunstwerkjes. Een savanne in de avondzon, met een baobab en een baviaan en een zwerm uitvliegende termieten… Die plaat zou je zo aan je muur willen hangen.

Het verhaal is ook heel interessant. Wist jij dat termieten eigenlijk boeren zijn? Ze kweken hun eigen voedsel. In hun termietenheuvel groeien namelijk schimmels. De termieten geven die schimmels bladeren te eten, die ze buiten hebben verzameld. En ze halen de verkeerde schimmels weg. Net als een boer die onkruid wiedt. En dan eten ze de goede schimmels op. Mmmm. Zoals Niels het vertelt, krijg je bijna zin om ook een termiet te zijn.