Zwarte Piet toch in het Sinterklaasjournaal

Even leek de boot pietloos. Vrijdagavond verschenen ze op de valreep, want Sinterklaas komt zaterdag om 12.00 uur aan in Dokkum.

Huispiet vrijdag in Het Sinterklaasjournaal. Screenshot NPO
Huispiet vrijdag in Het Sinterklaasjournaal. Screenshot NPO

Na vier pietloze dagen is vrijdagavond Zwarte Piet toch nog verschenen in Het Sinterklaasjournaal. Net op de valreep, want op tv komt Sinterklaas zaterdagmiddag om 12.00 uur aan in Dokkum. De piet die verscheen is ook meteen een van de donkerste: Huispiet, gespeeld door Maarten Wansink, die bekendstaat als een pro-pieter binnen de cast van het kinderprogramma. Naast Huispiet verscheen ook een kinderpiet die ongeschminkt was.

In de vorige uitzendingen was er geen piet te zien op de stoomboot – een unicum in het programma van de publieke omroep. Wel verscheen een groep ongeschminkte, onverklede mannen. Dit deed de vraag rijzen of Het Sinterklaasjournaal de omstreden knecht van Sinterklaas nu helemaal in de ban had gedaan.

Lees ook: Op lokale televisie blijft Piet zwart

Maar in de uitzending van vrijdag waren de onbekende mannen buiten beeld. Zonder verdere uitleg kwam Huispiet de stuurhut binnen om het stuur van Sinterklaas over te nemen. Hij dreigde wel meteen om terug te varen naar Spanje, omdat hij denkt dat de bisschop zijn Grote Boek is vergeten. Maar dat zal morgen wel recht komen.

Het Sinterklaasjournaal ligt al een paar jaar van twee kanten onder vuur. De mensen die Zwarte Piet een racistische karikatuur vinden, willen dat hij verandert. Daarom heeft het tv-programma tegenwoordig ook roetpieten en ongeschminkte pieten onder de bemanning. Maar zij die Zwarte Piet een mooie traditie vinden, willen juist dat er niets verandert en dat de pieten zwart blijven.

Lees ook: Gastvrij Dokkum houdt ook rekening met ‘rampelementen’

Dat Zwarte Piet toch weer opduikt, is geen grote verrassing. Het Sinterklaasjournaal zet de kijkers graag op het verkeerde been. Het wil hen een beetje op stang jagen, maar wil uiteindelijk toch trouw blijven aan de traditie en kinderen geruststellen. Bovendien draait het programma om de pieten.