Reportage

‘Wij zijn het kleintje, waar ze de capaciteit weghalen voor grotere vestigingen’

Siemens Nederland De sluiting van Siemens Hengelo voelt onrechtvaardig, vinden medewerkers. De burgemeester wil „alles uit de kast trekken” om die te voorkomen.

Personeel van het Duitse technologieconcern Siemens wordt bijgepraat over de sluiting van de vestiging in Hengelo op een bijeenkomst in de Grolsch Veste.
Personeel van het Duitse technologieconcern Siemens wordt bijgepraat over de sluiting van de vestiging in Hengelo op een bijeenkomst in de Grolsch Veste. Foto Vincent Jannink/ANP

Bij de werknemers van Siemens in Hengelo heerst onbegrip over de voorgenomen sluiting van de producent van compressoren en gasturbines. „Het is raar”, reageert werknemer Harry Kok. Siemens in het Twentse Hengelo boekt winst, werkt flexibel en zit heel behoorlijk in de opdrachten.

De vestiging in Hengelo heeft altijd alles gedaan wat de multinational Siemens verlangde, schetst een ‘ingeleende’ arbeidskracht die niet met zijn naam in de krant wil. „Met succes hebben ze zich gevoegd naar de wensen van het bedrijf. Ze hebben de flexibele schil vergroot en werken efficiënt.”

Vrijdagmorgen is het personeel van de Hengelose vestiging geïnformeerd over de voorgenomen sluiting. Willi Meixner, directeur van de energietak van Siemens, sprak het personeel in voetbalstadion De Grolsch Veste in Enschede op afstand toe. De sfeer was gelaten, vertelt een medewerker naderhand. Er waren vooral veel vragen. Waarom Hengelo? Er is net 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in een ‘balanceerbunker’, zegt medewerker Marco Verhagen later op de parkeerplaats. „Dan denk je, het zit wel goed met het bedrijf.”

‘Bedrijfspolitiek’

Directeur Huub Banus van de Nederlandse afdeling van Siemens’ energietak legt uit: „Siemens heeft besloten de capaciteit aan te passen, omdat de olie- en gasmarkt enorm onder druk staat. Minder olie en gas, meer zon en wind.” Waar de markt nog wel groeit, is behoefte aan lokale productie.

De bedoeling is om de Hengelose vestiging in twee jaar tijd af te bouwen. Een van de medewerkers ziet het zo: „Wij zijn het kleintje waar ze de capaciteit weghalen voor grotere vestigingen. Compressoren maakt Siemens ook in Duitsland en gasturbines in Zweden.”

Sjerp Holterman van vakbond De Unie spreekt over een bedrijfspolitiek besluit. ‘Hengelo’ moet „bloeden” voor het opheffen van vestigingen in Duitsland, stelt hij. „Zo van: we sluiten niet alleen Duitse bedrijven, maar ook elders.”

De sanering bij Siemens volgt op het inzakken van de vraag naar turbines en dynamo’s. Duitse vakbonden spreken van een „kaalslag” in het toch al kwetsbare oosten van het land.

Strijdbaar

De vakbonden De Unie, CNV Vakmensen en FNV Metaal willen zich niet bij de sluiting neerleggen. Gesprekken met personeel, ondernemingsraad en directie volgen op korte termijn. Holterman: „Het is een voorgenomen besluit, dus het is nog beïnvloedbaar.” Ook burgemeester Sander Schelberg van Hengelo is strijdbaar. Hij belooft „alles uit de kast te trekken” om Siemens op andere gedachten te brengen.

In Hengelo en de rest van Twente is het plan voor sluiting als een „mokerslag” aangekomen. Als de sluiting doorgaat, betekent dat ook nog het verlies van naar schatting 1.800 banen bij toeleveranciers.

Schelberg noemt het voorgenomen besluit onrechtvaardig, gelet op de winst die Siemens in Hengelo maakt en de efficiënte manier waarop wordt gewerkt. „Ik zie ook wel dat de vraag naar dit soort producten afneemt, maar ik zou zeggen; houd de meest efficiënte vestiging open.”

Siemens is een grote werkgever in Hengelo, van oorsprong een ‘metaalstad’. Hengelo heeft veel gedaan om het Siemens naar de zin te maken; er zijn miljoenen geïnvesteerd in de aanleg van goede aanvoerroutes. „Ik zal Siemens daar ook op aanspreken”, belooft de burgemeester.

Het personeel lijkt weinig hoop te hebben op een goede afloop. Zeventien jaar geleden lukte het wel om sluiting van het bedrijf (toen nog Demag Delaval geheten) te voorkomen, maar nu? „Ik zie een strohalmpje. Meer niet”, zegt werknemer Willie Elshof. Zijn collega Verhagen: „Het ziet er niet positief uit. Siemens is groot en log; ik heb de indruk dat het allemaal al lang in kannen en kruiken is.”