Venezolaanse oppositieleider vlucht naar Colombia

Voormalig burgemeester van Caracas Antonio Ledezma stond sinds 2015 onder huisarrest.

Archieffoto van Antonio Ledezma
Archieffoto van Antonio Ledezma Foto Jim Watson/AFP

De Venezolaanse oppositieleider Antonio Ledezma is gevlucht naar buurland Colombia. Dat melden Venezolaanse en Colombiaanse media vrijdag. De 62-jarige Ledezma staat sinds 2015 onder huisarrest en werd in augustus voor het laatst aangehouden.

De Colombiaanse douane zegt dat Ledezma legaal het land is binnengekomen, door de Simon Bolivarbrug over te steken die beide landen met elkaar verbindt. Een bron meldt aan het Venezolaanse El Nacional dat de politicus zou willen doorreizen naar Spanje. Ledezma is een van de bekendste oppositiepolitici van het land.

‘Welkom in de vrijheid!’

Ledezma werd in Colombia onthaald met een vrolijke tweet van de Colombiaanse oud-president Andres Pastrana, die goede banden onderhoudt met de Venezolaanse oppositie. “Welkom in de vrijheid”, schreef het voormalige staatshoofd. “We hebben je op vrije voeten nodig in de wereld om vrijheid, mensenrechten en democratie te verdedigen – en niet gevangen in de narco-dictatuur van [de Venezolaanse president, red.] Nicolas Maduro.”

De familie van de politicus heeft nog niet op de vlucht van Ledezma gereageerd. De Venezolaan passeerde naar eigen zeggen in het geniep 29 controleposten van de politie en het leger voor hij de grens bereikte. Hij zegt alleen te hebben gehandeld, zonder medeweten van zijn familie.

Ledezma was van 2008 tot zijn arrestatie in 2015 burgemeester van hoofdstad Caracas. Hij werd dat jaar opgepakt en enkele maanden later onder huisarrest geplaatst, vanwege vermeende deelname aan een couppoging tegen president Nicolas Maduro. Ledezma was een van de drijvende krachten achter de enorme straatprotesten in 2014, waarbij in totaal 43 doden vielen.

Lees ook: De grote Venezolaanse exodus

Afgelopen augustus werd hij korte tijd aangehouden omdat hij zich zou hebben uitgesproken over de politieke situatie in Venezuela. Dat was in strijd met de voorwaarden van zijn huisarrest. Evengoed bleef Ledezma hierna onder huisarrest staan en hoefde hij niet de cel in.

Venezuela zucht al jaren onder economische problemen, die het Latijns-Amerikaanse land aan de rand van een faillissement heeft gebracht. Daarnaast heeft president Maduro de afgelopen jaren meerdere oppositieleiders laten arresteren of onder huisarrest laten plaatsen.