Twintig doden door autobom in Deir ez-Zor

De aanslag is opgeëist door IS. De terreurgroep werd twee weken nog verdreven uit Deir ez-Zor.

Syriërs rouwen om de slachtoffers na gevechten in een voorstad van de hoofdstad Damascus.
Syriërs rouwen om de slachtoffers na gevechten in een voorstad van de hoofdstad Damascus. Foto Hamza Al-Ajweh/AFP

Bij een aanslag met een autobom zijn in het oosten van Syrië zeker twintig doden en dertig gewonden gevallen. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van het Syrische staatspersbureau SANA. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een organisatie die het conflict vanuit Londen monitort via een lokaal netwerk in Syrië, zijn minstens 26 doden gevallen, schrijft persbureau AFP.

De aanslag vlak bij de stad Deir ez-Zor is opgeëist door Islamitische Staat. Volgens het Syrische Observatorium waren de slachtoffers onderweg naar vluchtelingenkampen in de ten noorden gelegen provincie al-Hasaka.

De stad werd twee weken geleden heroverd op IS door het Syrische leger. Nu IS bijna overal is verdreven verwachten tegenstanders dat de terreurgroep overgaat op guerrillaoorlog.

‘Kalifaat’ kleiner en kleiner

IS heeft nog een kwart van de olierijke provincie Deir ez-Zor in handen, volgens persbureau AFP, maar dat gebied slinkt. Rond Abu Kamal wordt nog hevig gevochten, terwijl het Syrische leger er al de overwinning heeft uitgeroepen. Volgens burgers zijn IS-strijders op maandag 13 november vertrokken, schrijft Reuters.

In het zuiden van de provincie heeft Rusland vrijdag IS gebombardeerd. Zes langeafstandsraketten raakten doelen bij Abu Kamal, aan de grens met Irak. Ze zouden zijn afgeschoten vanaf Russisch grondgebied en over Iran en Irak zijn gegaan, volgens het Russische staatspersbureau TASS.

Lees ook de column van Midden Oosten-expert Carolien Roelants: Alles is kapot in Syrië en er komt geen wederopbouw

Studio NRC
Studio NRC
Studio NRC
Studio NRC

Vrijdag veroverde het Iraakse leger ook het laatste IS-bolwerk in Irak, Rawa. Die plaats was sinds 2014 in handen van IS en ligt aan de rivier Eufraat in het grensgebied met Syrië. Begin deze maand veroverden Iraakse troepen, op circa 90 kilometer afstand van Rawa, de stad al-Qaim op IS. Afgelopen jaar verloor het kalifaat al ‘hoofdsteden’ Mosul (Irak) en Raqqa (Syrië).

Lees ook: Het einde van Raqqa is niet het eind van IS

Bekijk ook onze video over hoe Islamitische Staat opstond en weer ondergaat:

‘Veilige zones’

Eerder dit jaar zijn vier ‘veilige zones’ in Syrië aangewezen door Iran en Rusland - die de Syrische regering steunen - en Turkije, dat de rebellen steunt. In deze deëscalatiezones kunnen burgers de oorlog ontvluchten. Afgelopen week voerden het Syrische en Russische leger toch in een van die veilige zones bombardementen uit, waarbij 61 mensen om het leven kwamen.

Ook rond de hoofdstad Damascus zijn voor de vierde dag op rij burgerslachtoffers gevallen door gevechten tussen het Syrische regime en rebellengroepen, meldt persbureau AP. Volgens activisten zijn door bombardementen van het leger in het stadje Douma vijf kinderen en twee reddingswerkers van de Witte Helmen omgekomen. Het staatspersbureau SANA zegt dat de rebellen drie burgers hebben gedood. Ondanks de wapenstilstand daar zijn sinds augustus rond Damascus veertig doden gevallen. In totaal zijn sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 rond de 400.000 mensen omgekomen.

Hoe precies zijn de luchtaanvallen tegen IS in Irak? The New York Times ontdekte veel meer burgerdoden dan officieel wordt gemeld.