Tesla komt met elektrische sportwagen en truck

Ondanks productieproblemen met Model 3, breidt Tesla uit. Het bedrijf presenteerde donderdagavond twee nieuwe modellen.

De Roadster 2, de elektrische sportwagen van Tesla.
De Roadster 2, de elektrische sportwagen van Tesla. Tesla/Reuters

Terwijl Tesla kampt met leveringsproblemen voor Model 3, voegt het autobedrijf twee nieuwe modellen toe aan het elektrische wagenpark. Topman Elon Musk presenteerde donderdagavond zelf een elektrische sportwagen én vrachtwagen.

De sportwagen, die Roadster 2 genoemd wordt, is een vierpersonenauto die lijkt op het originele sportwagenmodel van het autobedrijf. Dit nieuwste model kwam als verrassing, aan het einde van een bijeenkomst waarop Tesla-oprichter Musk ook de Semi presenteerde: een elektrische vrachtwagen, een primeur voor het bedrijf. De vrachtwagen past binnen een nieuwe koers van de autofabrikant, die zich naast personenvervoer ook wil richten op de transportsector. De truck heeft een bereik van achthonderd kilometer bij maximale belading, aldus Musk. Of de vrachtwagen daarmee interessant genoeg is voor klanten, is de vraag. Andere bedrijven maken ook al e-trucks.

Vertraagde productie

De beloftes van Musk bleken in het afgelopen jaar vaker een obstakel voor het bedrijf, dat het vertrouwen van de klant zag afnemen. Momenteel ondervindt Tesla problemen met de productie van Model 3, een elektrische sedan. Deze maand maakte het bedrijf uit Californië bekend dat de productiedoelstellingen voor het model niet haalbaar waren. Sommige klanten wachten al achttien maanden of langer op hun auto.

In het derde kwartaal leed Tesla een fors verlies van 619 miljoen dollar, bijna 525 miljoen euro.

De sportwagenvariant van Tesla moet in 2020 verkrijgbaar zijn, de productie van de vrachtwagen Semi gaat begin 2019 van start.