Straatverlichting

Vrienden Binnenstad vinden moderne lampen maar niks

„Een beschermd stadsgezicht onwaardig” noemt de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) de verlichting in de Watersteeg. Hier, tussen Rokin en de Kalverstraat, kregen ondernemers de kans in een ‘proefopstelling’ eigen verlichting te bepalen. Het was de aanleiding voor de VVAB eens een blokje om te maken. Rond Rokin en de Warmoesstraat vonden ze wel tien soorten ‘steegarmaturen’: over de straat gespannen of aan de muur, modern of juist klassiek. Dan was daar dit jaar ook nog warenhuis Hudson’s Bay, die zelf zijn steegverlichting koos. „Iedereen doet maar wat naar eigen smaak en goeddunken”, schrijft de VVAB in een brandbrief aan de gemeenteraad. Een woordvoerder voegt daar iets principieels aan toe: „Het is bezopen dat ondernemers verlichting bepalen in de openbare ruimte.” In het Handboek Inrichting Openbare Ruimte van stadsdeel centrum uit 2000 staat immers dat straatmeubilair (ook verlichting) „een hoge mate van uniformiteit” moet hebben. De VVAB doet maar meteen een suggestie: ‘gevelarmverlichting’ uit 1867, waarvoor de gemeente zelf in 2006 de voorkeur uitsprak. Stadsdeel centrum laat in een reactie weten dat het de wenselijkheid van de proefopstelling intern gaat bespreken.