Siemens sluit vestiging Hengelo, zeshonderd banen weg

Technologieconcern Wereldwijd verdwijnen er 6.900 banen bij Siemens. De vakbonden reageren geschokt op de sluiting: „Dit raakt de regio hard.”

Personeel bij de Grolsch Veste
Personeel bij de Grolsch Veste VINCENT JANNINK/ANP

Het Duitse Siemens-concern sluit zijn vestiging in Hengelo, waardoor zeshonderd banen verdwijnen. Deze vrijdagochtend heeft de leiding van het bedrijf op een bijeenkomst van het personeel in de Grolsch Veste in Enschede die beslissing toegelicht.

De vakbonden reageren geschokt op de sluiting. CNV-bestuurder Gerard van der Molen spreekt van „een dramatisch verhaal”. „Dit raakt de regio hard.” De bonden gaan volgende week in gesprek met Siemens. Daar wil Van der Molen het in eerste instantie hebben over het behoud van banen. Pas daarna gaat het wat de CNV betreft over „een eerlijke compensatie voor het verlies van banen”.

Siemens maakte donderdag al bekend dat het wereldwijd 6.900 banen schrapt, voornamelijk bij zijn energie- en gastak. Op dat vlak krijgt het technologieconcern de laatste tijd minder opdrachten wegens de opkomst van hernieuwbare energie. De helft van die ontslagen vallen in Duitsland: daar worden twee grote fabrieken gesloten. Wereldwijd werken meer dan 370.000 mensen bij Siemens.

In een brief, die RTV Oost in handen heeft, schrijft Siemens: „Met het oog op de grootse uitdagingen waar wij en onze concurrenten in de markt tegenaan lopen, zijn de geplande structurele veranderingen onontkoombaar.” In Hengelo worden door gasturbines aangedreven compressoren voor de gasindustrie geproduceerd.

Sjerp Holterman van vakbond De Unie benadrukt de zwarte cijfers van Siemens Hengelo. Hij noemt de voorgenomen sluiting een „dolkstoot in de rug van de mensen die er werken. „Hengelo mag niet de pleister op de wonde zijn van sluiting van andere bedrijfsonderdelen in Duitsland.”

De FNV wilde nog niet inhoudelijk reageren, omdat Siemens de bonden nog niet officieel heeft ingelicht.