Sherine Abdel Wahab Egyptische zangeres voor de rechter wegens kritiek op kwaliteit Nijlwater

Je kan beter Evian-water drinken dan water uit de Nijl, had zangeres Sherine Abdel Wahab gezegd. Ze moet zich nu wegens opruiing verantwoorden.

Sherine Adbel Wahab
Sherine Adbel Wahab Foto AFP/Stringer

De geliefde Egyptische zangeres Sherine Abdel Wahab moet volgende maand voor de rechter verschijnen omdat ze heeft durven zeggen dat je beter Evian-water kunt drinken dan water uit de Nijl. De zangeres moet zich nu wegens opruiing en het schaden van het algemeen belang verantwoorden. Ze kan drie jaar celstraf krijgen.

De aanleiding voor de rechtszaak is een videoclip van een concert van al ruim een jaar geleden. Daarin vroeg een fan Sherine, zoals ze meestal kortweg wordt genoemd, nog eens haar lied ‘Mashrebtesh Men Nilha’ (Heb je water uit de Nijl gedronken?) ten gehore te brengen. Daarop zei de zangeres schertsend dat „het drinken van water uit de Nijl me schistosomiasis bezorgt”. Dat is een gevaarlijke ziekte, beter bekend als Bilharzia. „Drink Evian, dat is beter”, voegde Sherine er nog aan toe.

Dat leidde tot een storm in de sociale media. Velen verweten de zangeres een gebrek aan vaderlandsliefde en provocerend gedrag, dat de goede naam van Egypte schaadde. Anderen namen het voor haar op en verklaarden dat de regering eindelijk eens achter de vervuilers van de rivier aan moet gaan.

Maar de Vereniging van Egyptische musici verbood deze week Sherine nog in Egypte op te treden.

De zangeres heeft zich inmiddels nederig verontschuldigd voor haar „slechte grap”. (AP, BBC)