Rechter ontbindt oppositie Cambodja

‘Politiek proces’

Het Hooggerechtshof in Cambodja heeft donderdag de grootste oppositiepartij ontbonden. De Nationale Reddingspartij, en de 118 zittende parlementsleden, mogen de komende vijf jaar niet actief zijn in de politiek.

De regeringspartij had dit geëist omdat de oppositie een plan zou smeden om de regering omver te werpen. Het Hooggerechtshof acht dit bewezen. De oppositie ontkent alle aantijgingen en noemt het een politiek gemotiveerd proces.

De Cambodjaanse Volkspartij van premier Hun Sen is al sinds 1985 aan de macht. Hun Sen kan daar nog een termijn aan vastplakken. De afgelopen periode is hij bezig zijn herverkiezing veilig te stellen, zeggen experts tegen persbureau Reuters. Verwacht werd dat de oppositie komende verkiezingen, juli 2018, een serieuze bedreiging zouden kunnen vormen.

De oppositie in Cambodja klaagde bij de vorige verkiezingen in 2013 al over malversaties. Er zouden een miljoen namen van kiezers van lijsten zijn verdwenen. Verder zouden bijeenkomsten van aanhangers zijn verstoord en veiligheidstroepen zouden stemmen kopen en campagne voeren voor premier Hun Sen.

Begin september werd Kem Sokha, de oppositieleider van Cambodja, al gearresteerd. Hij zou met de VS samenzweren om de Cambodjaanse regering af te zetten, aldus de Volkspartij.

Op 5 september werd de Cambodia Daily gesloten, de laatste onafhankelijke krant. De krant kon een heffing van 6,3 miljoen dollar die de regering had opgelegd, niet betalen.