Oud-schermer Oscar Kardolus (60) overleden

Kardolus was negenvoudig Nederlands kampioen sabel en nog zeer actief in het veteranenschermen. Hij was al enige tijd ziek.

Foto Juan Vrijdag/ANP

De Nederlandse oud-schermer Oscar Kardolus is op 60-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS) bevestigd. Hij overleed dinsdag aan de gevolgen van kanker.

Kardolus was negenvoudig Nederlands kampioen sabel (1982, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1993 en 1995). Op het EK en WK bij de veteranen in 2007 werd hij tweede. In 2014 werd hij benoemd tot erelid bij KNAS.

Ranglijsten

Kardolus was de laatste jaren zeer actief bij het veteranenschermen, onder meer als bestuurslid van de veteranencommissie van de Europese bond EFC. Hij organiseerde toernooien en trad op als wedstrijdleider. In mei 2018 wordt, mede dankzij hem, het Europese veteranentoernooi in Alkmaar georganiseerd.

Kardolus stond nog “midden in de schermwereld” schrijft de KNAS in een necrologie op zijn website: “In tegenstelling tot veel andere schermers ontwikkelde hij een diepe interesse voor de schermwereld in de breedte.”

Kardolus hield ranglijsten bij van alle Nederlands kampioenen ooit. Daarnaast was hij geïnteresseerd in stamboomonderzoek en in de bereidingswijze van vele soorten thee, schrijft de KNAS.

In de genen

Oscar kwam uit een bekende schermersfamilie. Zijn vader is Kasper Kardolus, vijfvoudig Nederlands kampioen sabel. De voormalig bondscoach is nog actief in de schermwereld als leraar.

Ook zijn zus Yvette (met het wapen floret) en broers Olaf (degen) en Arwin (degen) zijn meervoudig Nederlands kampioen schermen geweest. Kardol is Hongaars voor sabel(aar).