Oud-president bank Curaçao en Sint-Maarten vrijgesproken van fraude

De rechter achtte niet bewezen dat de oud-bankdirecteur opzettelijk handelde.

Vlag van Curaçao. Beeld ter illustratie.
Vlag van Curaçao. Beeld ter illustratie. Foto Lex van Lieshout/ANP

De voormalige president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten Emsley Tromp is vrijdag in Willemstad vrijgesproken van belastingfraude. Dat meldt het Gemeenschappelijke Hof van Justitie (pdf). Dat is een tegenvaller voor het Openbaar Ministerie, dat zes maanden voorwaardelijk, een boete van 4,76 miljoen euro en een taakstraf had geëist tegen Tromp.

Tromp werd ervan verdacht tussen 2006 en 2014 opzettelijk niet al zijn inkomsten te hebben doorgegeven aan de Belastingdienst, die daardoor in totaal circa 2,7 miljoen euro misliep. De rechter stelde dat de oud-bankpresident slordig handelde bij zijn belastingaangifte, maar achtte niet bewezen dat Tromp bewust de boel oplichtte.

Ontslag

Sinds 1991 was Tromp directeur bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten. Vanwege de beschuldigingen aan zijn adres werd hij vorig jaar op non-actief gesteld. Vorige maand volgde ontslag. Tromp zei in zijn slotwoord in oktober dat hij zich aan de schandpaal genageld voelt. Tijdens een eerdere zitting beschuldigde hij niet nader genoemde Nederlandse politici ervan achter de rechtszaak te zitten, met als doel Tromp “te pakken”.

De advocaat van Tromp noemde de vrijspraak vrijdag “de eerste stap op weg naar eerherstel”, zo meldt ANP. Het OM kan nog in hoger beroep gaan.