Niemand durfde te klagen over theaterdirecteur Kevin Spacey

Verontschuldigingen Het Londense theater Old Vic, waar Kevin Spacey artistiek directeur was, excuseert zich voor de zwijgcultuur. Er kwamen tot nu toe twintig klachten binnen.

Kevin Spacey op 11 juni bij de uitreiking van de Tony Awards in New York.
Kevin Spacey op 11 juni bij de uitreiking van de Tony Awards in New York. Foto Evan Agostini/AP

Het Londense Old Vic theater heeft zich verontschuldigd voor een jarenlange zwijgcultuur. Die maakte dat door Kevin Spacey seksueel lastig gevallen mannen daar niet over naar buiten durfden te treden. Tweevoudig Oscar-winnaar en hoofdrolspeler van de tv-serie House of Cards Spacey was artistiek directeur van het theater tussen 2004 en 2015.

Het Old Vic theater heeft een intern onderzoek gedaan, waarvoor het ook een advocatenkantoor in de arm nam. In totaal kwamen er twintig klachten binnen van aan het theater verbonden mannen. Die klachten varieerden van „zich oncomfortabel voelen” in de nabijheid van de artistiek directeur tot „seksueel ongepast gedrag” van Spacey. Niemand beschuldigde hem van verkrachting. Het theater, aldus de Britse krant The Guardian, adviseerde veertien klagers om naar de politie te gaan, vanwege de ernst van de beschuldigingen.

Lees ook: Justitie Los Angeles onderzoekt beschuldigingen seksueel misbruik in Hollywood

Kevin Spacey kwam enkele weken geleden onder vuur te liggen, wegens beschuldigingen van seksuele intimidatie, onder meer op de set van House of Cards. De opnames voor het zesde seizoen werden stilgelegd, Spacey ontving bij nader inzien niet de prestigieuze Emmy Founders Award en uiteindelijk verbrak Netflix alle banden met hem.

Het Old Vic theater stelt dat „de persoonlijkheidscultus” rond Spacey heeft bijgedragen aan de zwijgcultuur. Vooral jongere stafleden en acteurs spraken zich om die reden niet uit.

Kliniek

Eerder werd het Londense theater beticht van laksheid, omdat het zweeg toen het rumoer rond Kevin Spacey losbarstte. Directeur Kate Varah vindt echter dat „het belangrijk was om goed te onderzoeken wat er verkeerd is gegaan”. Volgens het theater waren er al die tijd geen formele klachten binnengekomen over het gedrag van Spacey. Het ingehuurde advocatenbureau bevestigt dat „er geen wijdverspreide kennis”  over het wangedrag was in het theater.

Naar verluidt laat Kevin Spacey zich momenteel behandelen in een kliniek in Arizona. De eveneens van seksueel ongepast gedrag beschuldigde Harvey Weinstein zou hier ook verblijven. Spacey heeft tot nu toe niet gereageerd op alle aantijgingen.