Mugabe door eigen partij opgeroepen tot aftreden

Duizenden Zimbabweanen zijn zaterdag in Harare de straat opgegaan om te vieren wat wordt gezien als de val van de president.

Demonstranten zijn zaterdag de straat opgegaan in Harare.
Demonstranten zijn zaterdag de straat opgegaan in Harare. Foto Philimon Bulawayo/Reuters

De Zimbabweaanse president Robert Mugabe is door zijn eigen partij vrijdag opgeroepen om af te treden als staatshoofd. De ZANU-PF-partij riep ook first lady Grace Mugabe, die haar man graag als opvolger had gezien, op om haar taken binnen te partij neer te leggen. Dat melden lokale media.

Duizenden Zimbabweanen zijn zaterdag de straat opgegaan in de hoofdstad Harare. Demonstranten roepen de president op om zijn functie neer te leggen. Ook houden ze vlaggen in de lucht en zingen ze opgewekt over de politieke ommekeer die zich deze week afspeelt in het land.

NRC-correspondent Bram Vermeulen zegt over de demonstratie dat hij “nog nooit zoiets in Zimbabwe heeft gezien”. De oppositie viert samen met partijgenoten van Mugabe feest. Het leger, dat eerder deze week de president onder huisarrest plaatste, wordt toegejuicht. Vermeulen: “Zij zijn de nieuwe helden van Zimbabwe.”

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Its happening. Zimbabwe. https://t.co/DUY3HYRp25

Naast het aftreden van Mugabe eiste de ZANU-PF-partij vrijdag ook dat de ontslagen vicepresident Emmerson Mnangagwa weer in zijn ambt wordt hersteld. De machtige politicus en voormalig hoofd van de inlichtingendienst werd onlangs door de 93-jarige Mugabe aan de kant gezet wegens een gebrek aan loyaliteit.

Staatsgreep

Een week na Mnangagwa’s ontslag trokken pantservoertuigen naar hoofdstad Harare, waar de krijgsmacht de staatsomroep overnam. Het leger ontkent bezig te zijn met een staatsgreep, maar lijkt toch als doel te hebben om Mugabe opzij te zetten.

Lees ook: Zimbabwe wil verandering, het maakt niet uit hoe

Sindsdien staat Mugabe met zijn gezin onder huisarrest. Het leger is in gesprek met de president over hoe het nu verder moet met de politiek in het land. Ondanks het huisarrest werd Mugabe vrijdag gezien bij een diploma-uitreiking aan de Universiteit van Harare, waar hij geen toespraak gaf, maar wel diploma’s uitreikte en met de overige aanwezigen het nationale volkslied zong. Ondanks de druk van alle kanten zei Mugabe donderdag nog niet te piekeren over ontslag.

Lees ook: Mugabe? Die is nog niet met pensioen

Lang bewind

Vooral de afgelopen jaren van het bewind van Mugabe gaat het land gebukt onder grote economische problemen en armoede. Desondanks wist de leider zonder al te grote problemen aan de macht te blijven. Hij zei eerder nog van plan te zijn in 2018 aan de verkiezingen deel te nemen.

Mnangagwa was aanvoerder van de beruchte Vijfde Brigade die in de jaren tachtig een dreigende opstand in de zuidelijke provincies van de regio Matabeleland neersloeg. Daarbij kwamen ongeveer 20.000 mensen om het leven. De legertop liet eerder zijn voorkeur blijken voor Mnangagwa als opvolger.