Meer dan 250 migranten van zee gehaald bij Spanje

In tegenstelling tot naar Griekenland en Italië zwelt de migrantenstroom naar Spanje juist aan.

Donderdag werden ook 105 migranten opgepikt die onderweg waren naar Spanje. Foto Miguel Paquat/EPA

Reddingsboten hebben vrijdag meer dan 250 migranten voor de kust van Spanje van bootjes opgepikt. Dat schrijft persbureau AFP. In totaal zijn 266 personen in 24 reddingsoperaties van het water gehaald, maar dat aantal kan nog oplopen, omdat zoekacties nog gaande zijn. De migranten worden naar de havens in Cartagena, Malaga en Torrevieja gebracht.

Spanje is de op twee na belangrijkse poort naar Europa voor migranten uit Afrika, na Italië en Griekenland. Tot 15 november zijn 23.160 mensen over de Middellandse Zee of over land (via de Spaanse exclaves in Marokko) naar Spanje gekomen.

In totaal hebben 2017 tot nu toe 170.000 migranten de oversteek naar Europa gemaakt, volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Daarmee is de migratiestroom vergeleken met 2016 ongeveer gehalveerd.

Migrantenstroom Spanje tegen de trend in

De migratiestroom naar Spanje stijgt. De afgelopen week kwamen ruim drieduizend mensen aan. In heel 2017 zijn meer mensen naar Spanje gekomen dan in 2016, toen ‘slechts’ 13.246 mensen de oversteek waagden. Als de trend zich doorzet, zal Spanje zelfs Griekenland (tot nu toe 30.000 aangekomen migranten) evenaren.

In 2015, waarin Italië en Griekenland de meeste migranten aan land zagen komen, bereikten nog geen 4.500 migranten Spanje. De illegale migratie richting Spanje kende een hoogtepunt in 2006, toen zo’n 40.000 mensen arriveerden.

‘Spanje kan het niet aan’

De migrantenstroom naar Spanje zwelt aan doordat de toegangswegen naar Griekenland en Italië nog minder toegankelijk zijn geworden. De controles voor de kust van Libië, van waar veel migranten naar Italië vertrekken, zijn scherper geworden en sinds het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije vorig jaar zijn de aantallen migranten naar Griekenland fors teruggelopen.

Lees ook: Bulgarije gaat migranten opsporen bij Turkse grens

In augustus zei de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) dat Spanje de vluchtelingenstroom niet aankan. De Spaanse politie zou onderbemand zijn en er zouden te weinig opvangplekken zijn. De meesten migranten die in Spanje aankomen vertrekken vanuit Marokko. Zij zijn vaak afkomstig uit Kameroen, Guinee en Gambia.

    • Menno Sedee