Lek in pijpleiding VS: 800.000 liter olie stroomt weg

Keystone President Trump gaf dit jaar ondanks groot verzet groen licht voor uitbreiding van een grote olie-pijpleiding. Nu is die lek.

De Keystone-pijpleiding vervoert ruwe olie van Canada naar de VS.
De Keystone-pijpleiding vervoert ruwe olie van Canada naar de VS. Foto Nati Harnik

De omstreden Keystone-pijpleiding heeft donderdag naar schatting 5.000 vaten ruwe olie gelekt in de Amerikaanse staat South Dakota. Dat heeft de Canadese eigenaar TransCanada donderdagavond bekendgemaakt. De pijpleiding is tijdelijk afgesloten. Het lek is inmiddels gedicht en er bestaat volgens de autoriteiten geen gevaar voor de volksgezondheid.

Het ondergrondse olielek van bijna 800.000 liter in een landbouwgebied werd opgemerkt toen de druk in de pijpleiding zakte, meldt persbureau AP. De oorzaak van het lek wordt nog onderzocht.

De Keystone-pijpleiding vervoert ruwe olie uit de teerzanden van het Canadese Alberta naar raffinaderijen in de Amerikaanse staten Illinois en Oklahoma. Het ongeval komt op een uiterst gevoelig moment: maandag besluit de staat Nebraska over goedkeuring van de zogeheten Keystone XL-pijpleiding, een uitbreiding van de bestaande verbinding om de capaciteit te verhogen.

Teerzand

Eerder dit jaar gaf de Amerikaanse president Donald Trump toestemming voor dat project, dat werd geblokkeerd door zijn voorganger Barack Obama. Tegenstanders van de uitbreiding, waaronder milieuorganisaties en inheemse groepen, waarschuwen voor vervuiling door olielekken en grotere afhankelijkheid van teerzandolie, een relatief vervuilende vorm van fossiele brandstof. „We hebben altijd gezegd dat het geen kwestie is van of een pijpleiding lekt, maar wanneer”, zei woordvoerder Kelly Martin van de milieuorganisatie Sierra Club donderdag tegen persbureau Canadian Press.

Volgens Trump vergroot Keystone XL de energieveiligheid van de VS en schept het project banen.