Leger Zimbabwe ‘in overleg’ met president Mugabe

De militaire top plaatste Robert Mugabe onder huisarrest en zegt “criminelen” in zijn politieke entourage aan te pakken. Mugabe weigert nog steeds af te treden.

Foto AFP

Het leger van Zimbabwe is in gesprek met de onder huisarrest staande president Robert Mugabe. Dat meldde de legerleiding in een uitzending op de Zimbabweaanse staatstelevisie vrijdagochtend vroeg. De militaire top en Mugabe zouden in overleg zijn over “hoe nu verder te gaan”, volgens persbureau Reuters.

Het leger zegt bovendien de “criminelen” in de politieke entourage van Mugabe te onderzoeken. Lokale krant The Herald meldt dat enkele politici zijn opgepakt, al zijn geen namen bekend. Op de staatstelevisie werden beelden uitgezonden van een ontmoeting tussen de president en generaal Constantine Chiwenga.

De top van Zanu-PF, de regerende partij die onder leiding staat van Mugabe, komt vrijdag bijeen om een resolutie op te stellen over het “onontkoombare” aftreden van president Mugabe. Als hij voor zondag niet zelf die beslissing heeft genomen, zal de partij de president ontslaan.

Lees ook: Mugabe? Die is nog niet met pensioen, schrijft correspondent Bram Vermeulen.

Vicepresident

De voormalig vicepresident van Zimbabwe Emmerson Mnangagwa is vrijdagochtend vroeg teruggekeerd naar Zimbabwe, meldt persbureau AFP op basis van een anonieme bron. Hij werd eerder deze maand onverwacht ontslagen door Mugabe, een beslissing die mogelijk de weg vrijmaakte voor een toekomstige overdracht van de macht aan Mugabes vrouw Grace. Het ontslag veroorzaakte onrust in het land en Mnangagwa ontvluchtte Zimbabwe, al zwoer hij terug te komen om Mugabes positie aan te vechten.

Lees ook: Robert Mugabe geeft zijn macht (nog) niet op, maar ondertussen staan twee kampen al tegenover elkaar voor zijn opvolging: dat van zijn vrouw Grace en het kamp van voormalig vicepresident Emmerson Mnangagwa.

Het leger nam woensdag bezit van de Zimbabweaanse staatszender. De president is niet officieel afgetreden en weigert tot nu toe gehoor te geven aan oproepen om dat te doen. Het echtpaar Mugabe staat onder huisarrest in de hoofdstad Harare. De president liet zich vrijdag voor het eerst sinds de machtsovername weer in het openbaar zien. Hij was aanwezig bij een afstudeerceremonie op de universiteit in Harare. De president werd toegejuicht door de menigte toen hij de ceremonie opende.