Laatste IS-bolwerk Irak heroverd

De Iraakse stad Rawa was sinds 2014 in handen van IS en ligt aan de rivier Eufraat in het grensgebied met Syrië.

Iraakse troepen verzamelen bij de stad Rawa. Het offensief op het laatste IS-bolwerk startte eind oktober.
Iraakse troepen verzamelen bij de stad Rawa. Het offensief op het laatste IS-bolwerk startte eind oktober. Foto AFP

Terreurgroep Islamitische Staat is grotendeel uit Irak verdreven: Iraakse troepen hebben vrijdag met steun van de Amerikaanse coalitie tegen IS de stad Rawa heroverd op de terreurgroep. “De stad is geheel bevrijd en we hebben de Iraakse vlag gehesen”, aldus een Iraakse opperbevelhebber tegenover persbureau AP.

Rawa ligt aan de rivier Eufraat in het grensgebied met Syrië en was drie jaar lang in handen van IS. Eind oktober begon het offensief om de stad te bevrijden. De Iraakse luchtmacht verspreidde in de buurt van de stad pamfletten met de tekst “uw veiligheidseenheden komen uw kant op om u te bevrijden”. Ook riepen ze IS-strijders op hun wapens neer te leggen.

Woestijn

Volgens het Iraakse leger zijn veel strijders de afgelopen dagen de woestijn in gevlucht. Irak gaat de komende tijd deze militanten opsporen en de grenzen beter controleren zodat strijders niet het land uit vluchten.

IS heeft dit jaar veel grondgebied verloren, zowel in Syrië als Irak. In juli eindigde de strijd om Mosul na negen maanden. Mosul was de belangrijkste stad die IS in Irak in handen had. Begin deze maand veroverden Iraakse troepen, op circa 90 kilometer afstand van Rawa, de stad al-Qaim op IS.