Longreads

Kom je ooit af van een digitale stalker?

Als haar huwelijk in een sleur raakt, leert de Amerikaanse Courtney Allen via een online game Todd Zonis kennen. Als haar man erachter komt, wordt hun leven een hel.

Foto Lex van Lieshout / ANP
Foto Lex van Lieshout / ANP

Dat er onbekende risico’s kleven aan het hebben van social media-accounts en alle informatie die je daarmee online deelt, daar weet het Amerikaanse stel Courtney en Steven Allen uit Seattle alles van. In een bizarre longread, waarbij je na lezing bijna al je sociale media-accounts op zou willen heffen, vertelt Wired over de hel waarin het echtpaar sinds 2014 leeft.

De twee zijn twaalf jaar samen als hun huwelijk een beetje op een dood spoor raakt. Steven maakt als IT’er lange dagen en is voor zijn werk veel onderweg. Courtney is huismoeder en brengt zodoende veel tijd online door. Via een online game leert ze de getrouwde Todd Zonis kennen, een geluidstechnicus met flexibele werktijden. En het klikt. De twee chatten veel en vaak.

Als Steven een jaar later achter de online relatie komt, schrijft hij Todds vrouw en zijn ouders om hen te vragen of ze hun zoon kunnen toespreken om Courtney met rust te laten. Todd is furieus en ontkent de relatie. Volgens hem zocht Courtney hem op omdat Steven haar zou mishandelen. Niettemin, zijn ouders zijn not amused en onterven hem, beweert hij.

Drugs in de brievenbus

Todd is zo woedend hierover dat hij Courtney begint te mailen. En hij stuurt nog meer mails. En nog meer. Het houdt niet op. En dat is dan nog maar het begin. Er volgen telefoontjes, valse social media-accounts met naaktfoto’s en -video’s van Courtney, creditcardfraude. Er zitten drugs in de post waarna de politie anonieme tips krijgt dat het stel in drugs handelt en er zijn tips dat Steven zijn zoontje mishandelt.

De mate waarin het echtpaar getreiterd wordt is duizelingwekkend. Ze spannen uiteindelijk een rechtszaak aan om een eind te maken aan het gestalk. Maar kan dat?

Hoe het afloopt kan je lezen in het verhaal How one woman’s digital life was weaponized against her van Brooke Jarvis bij Wired (8.136 woorden, leestijd 33 minuten).